DA RANE BRZO ZACELE

Alternativna medicina | Pregleda: 8373 | Autor:

Mnogi lekari u Rusiji tretiraju opekotine medom: nakon čišćenja povrede sterilan zavoj potope u med i stave na ranu, pa ga menjaju svaki dan ili svaki drugi dan


Za vidanje opekotina, posekotina i drugih otvorenih rana, med se koristi još od davnina, a savremena istraživanja potvrđuju njegovo antiseptičko i protivupalno delovanje i uticaj na zarastanje rana. Krvarenje može biti vidljivo, ali može biti i nevidljive invazije bakterija u ranu, što povećava opasnost od infekcije.

Tradicionalna sredstva koja ublažavaju simptome modrica su: oblog od gaveza, melem od kupusovog lista ili mast od nevena.
I kod opekotina najvažnije je brzo pružanje prve pomoći.

Mnogi lekari u Rusiji tretiraju opekotine medom: Nakon čišćenja povrede sterilan zavoj potope u med i stave na ranu, pa ga menjaju svaki dan ili svaki drugi dan. Med pospešuje granulaciju i poboljšava epitelizaciju rana, a ožiljci su tanki i elastični. I propolisova mast od 15% uništava mikrofloru, poboljšava protok krvi i limfe i smanjuje bol.

Ogrebotine su površinske povrede koje mogu da sadrže čestice prljavštine ili zemlje, pa treba preduzeti sledeće:
Operite ruke sapunom i toplom vodom.
Da biste zaustavili krvarenje, pritisnite ranu sterilnom gazom, posipajte je crnim biberom – narodna medicina tvrdi da trenutno zaustavlja krvarenje i smanjuje bol.
Isperite ranu mlakom vodom i odstranite nečistoće.
Da biste smanjili rizik od infekcije, ranu operite antiseptičkom tečnošću ili sprejom, a ako ih nemate pri ruci, mogu poslužiti rastvor sode bikarbone, rashlađen čaj od cimeta, žalfije ili peršunovog lista, sok od luka ili belog luka.
Za brže zaceljivanje koristite medicinsku kremu, tinkturu nevena ili med.

POSTUPAK: Kapnite malo meda i prekrijte ranu čistom krpom ili zavojem. Ako pri ruci nemate lepljive trake ili zavoj, med se osuši i stvara fizičku prepreku između rane i spoljašnjeg okruženja – prirodni zaštitni omotač. Zahvaljujući antibakterijskom delovanju nutritijenata koje sadrži, med nanesen na posekotinu ili ogrebotinu pomaže da se spreči infekcija i ubrza proces zaceljivanja. Upotrebom obloga medom štiti se dno rane i stvara povoljna okolina za brže zarastanje. Šećer smanjuje udeo biološki raspoložive vode u organizmu, pa med na sebe vezuje tečnost iz tkiva, zajedno sa bakterijama. Enzim glukoza-oksidaza oslobađa vodonik-peroksid koji deluje antiseptički i antibakterijski, a kiselost takođe nije povoljna za rast mikroorganizama.

Još je jedna prednost meda kod rana: Bez obzira na redovnost tretmana i veličinu povrede, rane tretirane medom obično postaju sterilne u roku od tri do deset dana.
Novonastalo kolagensko vezivno tkivo pretvara se u tvrdo, u obliku ožiljka. Neki apiterapeuti koriste pčelinji otrov protiv ožiljaka. Zahvaljujući delovanju hijalurodaze, ivice rane će postati meke, gipke i dobro spojene s donjim tkivom, pa se znatno povećava elastičnost i izgled ožiljka.

Zahvaljujući svojim antibakterijskim i antioksidacijskim svojstvima, i propolis pomaže bržem zarastanju opekotina, posekotina, pa i najtvrdokornijih rana, a zbog eteričnih ulja koje sadrži deluje i kao lokalna anestezija. Kod zaceljivanja rane propolis menja strukturu ćelije, čisti ranu, sprečava upale i ponovnu infekciju, omekšava rubno tkivo i čisti izlučevine iz rane. Pospešuje zarastanje epitela, porast granulacije, prokrvljenosti i snabdevanje limfom. Tkivo se regeneriše i stvara novo. Propolis deluje i protiv svraba kao nezaobilazne pojave kod rana.

Komentari