PČELINJI OTROV POSEBNO EFIKASAN KOD “HLADNIH” BOLESTI

Alternativna medicina | Pregleda: 1007 | Autor:

Prof. dr Milanka Erski Biljić, mikrobiolog i imunolog, u svojoj praksi dugoj četrdeset godina izučavala je i praktično primenjivala sve pčelinje proizvode, a u poslednje vreme posebno se bavila lekovitošću pčelinjeg otrova


Tokom poslednjih sedam decenija objavljeno je preko hiljadu sedam stotina naučnih publikacija o sastavu i različitim efektima pčelinjeg otrova na životinje i ljude. Nesrazmerno veći broj radova bio je iz Istočne Evrope i Azije. Ta istraživanja znatno su proširila naše razumevanje procesa koji se dešavaju nakon uboda, kao i fiziološke efekte supstanci u pčelinjem otrovu odgovornih za većinu alergijskih reakcija. To je svakako doprinelo verifikaciji sve većeg broja tvrdnji o različitim terapijskim vrednostima koji se pripisuju pčelinjem otrovu – kaže na početku razgovora prof. dr Milanka Erski Biljić, mikrobiolog i imunolog. U toku svog naučno-istraživačkog rada, koji traje četiri decenije, prof. dr Erski Biljić ima zamašan bibliografski opus – dve stotine trideset stručnih i naučnih radova objavljenih u zemlji i inostranstvu. Objavila je sedam knjiga od kojih je šest iz oblasti apiterapije. Njena poslednja knjiga Pčelinji otrov izazvala je veliko interesovanje stručne i šire javnosti.

Zašto je interesovanje za primenu pčelinjeg otrova kao leka mnogo veće u zemljama Istoka, naročito u Rusiji, dok na Zapadu ne nailazi na veliko odobravanje?
- Još uvek nisu preduzeta klinička proučavanja koja primenjuju testove prihvatljive establišmentu zapadne medicine. Ipak sve više lekara eksperimentiše sa blagotvornim dejstvom pčelinjeg otrova kod lečenja, ali samo nakon alergo-testa pacijenta na pčelinji otrov. Korišćenje injekcija sa pčelinjim otrovom, ili dobro lociranih pčelinjih uboda, povećava se u zapadnim zemljama kao alternativa upotrebi jakih (ponekad neefikasnih) lekova, koji neretko daju i sporedne efekte. To posebno važi za artritis i druga reumatska oboljenja.

Kod kojih oboljenja se pčelinji otrov pokazao kao posebno delotvoran?
- Dosadašnja iskustva ukazuju da terapija pčelinjim otrovom daje velike mogućnosti i za oslobađanje od nekontrolisanog bola, ožiljnog tkiva nastalog usled opekotina, nesreća ili hirurških intervencija, i to bez upotrebe lekova koji su često neaktivni ili nude privremeno olakšanje.

Gde je pčelinji otrov najdelotvorniji?
- Pčelinji otrov je proizvod koji se može koristiti kod mnogih bolesti koje su označene kao “hladne” bolesti, kao što su artritis, kancer, multipla skleroza, Rejnodov sindrom. Pokazuje dobra svojstva i kod usporenih funkcija tkiva, organa i sistema. Ukoliko je oboljenje lokalizovano, na primer kod tumora kože ili arterijske i venske tromboze, pčelinji otrov vrlo lako dovodi do balansa i povratka zdravlja.

Poznat je njegov pozitivan efekat u terapiji multiple skleroze?
- Istraživanja sprovedena u Rusiji ukazuju na zaključak da pčelinji otrov sjedinjuje sve što je pozitivno i što se danas može primeniti u lečenju multiple skleroze (MS). Danas je dobro poznato da korišćenje hormonskih medikamenata kortikosteroida tradicionalno smanjuje inflamaciju i destrukciju mielina i dovodi do smanjena edema nervnih vlakana. Pčelari nikada ne pate od MS-a.

Zašto krvni pritisak pada kada je čovek izložen dejstvu pčelinjeg otrova?
- Pad krvnog pritiska izazvan dejstvom pčelinjeg otrova uslovljen je širenjem perifernih krvnih sudova usled prisustva histamina u njemu, za koji je poznato da širi krvne sudove. Postoje podaci da su mnogi bolesnici koji su patili od hipertoničnih bolesti bili lečeni ili su počeli da se bave pčelarenjem, kada su višestruko podvrgnuti pčelinjim ubodima. Veoma brzo nakon toga njihovo zdravstveno stanje se poboljšalo, nestala je razdražljivost, povećala se radna sposobnost.

Koje su još blagodeti pčelinjeg otrova kod kardiovaskularnih bolesnika?
- Kada govorimo o primeni pčelinjeg otrova u kardiologiji, spomenimo i apirefleksnu terapiju kod pacijenata sa sklerozom koju su primenjivali istraživači iz Rusije. Oni su pacijentkinju starosti oko šezdeset godina, kod koje je bilo dijagnostikovano više oboljenja, među kojima su lupus, hronični bronhitis, poliartritis, stenokardija, i koje su se manifestovale bolovima u rukama, nogama, stenokardičnim simptomima, otežanim disanjem prilikom kretanja, podvrgli terapiji pčelinjim otrovom i drugim pčelinjim preparatima. Pacijentkinja je podvrgnuta apirefleksnoj terapiji, odnosno primila je četiri tretmana uporedo sa kompletnom klasičnom farmakološkom terapijom i pčelinjim proizvodima koji su postepeno čistili organizam i krvne sudove od svih neželjenih elemenata i naslaga. Minimalna doza pčelinjeg otrova dovela je do stimulacije kore superrenalnih, hipofiznih i hipotalamusnih žlezda. To je istovremeno stimulisalo funkciju endokrinog kortizola. Tokom naredne dve godine kada je aktivno praćena, pacijentkinja se nalazila u stadijumu stabilne remisije koja je bila potpomognuta apiterapijom. Ono što je veoma bitno, pacijentkinja je odbacila, odnosno prestala da uzima preparate pronidizolona i endometaciuma.

M.R.
Izvor: Lekoviti med

Komentari