HIT! INHALIRAJTE SE MEDOM

Alternativna medicina | Pregleda: 564 | Autor:

Vazduh iz košnice, uz specifičan miris, ima izrazito blagotvoran efekat na psihofizičko stanje čoveka


Ono za šta se med danas najviše koristi, prvenstveno zbog njegovih dobrih terapeutskih svojstva pri lečenju, jesu infektivne bolesti disajnog trakta (kijavica, bronhitis, astma, upala sinusa i drugo). Inhaliranje meda kod prehlada, kijanja, upala sinusa ublažava upale i pomaže pri izbacivanju sluzi. Ali, da to nije nov način lečenja govori i podatak da su stari Egipćani inhalirali mešavinu meda i lekovitih trava izlivanjem preko ugrejanog kamenja.
Naučnici su dokazali da je vazduh oko pčelinjaka pun sitnih čestica, odnosno prirodnog aerosola mešavine polena, meda, propolisa i feromona koje pčele raspršuju svojim krilima. Takav vazduh, odnosno aerosol, bio bi idealan za lečenje i ublažavanje bolesti disajnih puteva, ali kako to nije jednostavno napraviti, izrađeni su posebni inhalatori i raspršivači. Inhalatori su pojedinačni uređaji za ličnu upotrebu, dok se raspršivačima može tretirati određen zatvoren prostor. Ovi uređaji rastvor meda raspršuju u vrlo fine čestice, čime se omogućava sluznici disajnih puteva da apsorbuju lekovite sastojke rastvora meda. Tokom inhalacije potrebno je svakodnevno pripremati svež vodeni rastvor meda. Rastvor pripremite razređivanjem meda sa destilovanom vodom u razmeri 1:1, a za bolesnike sa povećanom osetljivošću med se razređuje u razmeri 1:10. Vreme trajanja tretmana je ograničeno, najčešće na dve inhalacije dnevno po dvadeset minuta! Za sve one koji nisu u mogućnosti da nabave specijalne uređaje namenjene inhaliranju meda, mogu to da učine isto kao i sa kamilicom, odnosno da u vruću vodu dodaju med i ostale sastojke po želji i da ispod peškira barem dvadeset minuta udišu lekovitu paru ove mešavine.

Nove inhalacijske metode: apikomora
Aerosol - tretmani u apikomorama (u direktnom dodiru sa vazduhom iz košnice) noviji je pravac apiterapije kao alternativne medicinske metode lečenja pomoću pčelinjih proizvoda. Taj vazduh u razdoblju od aprila do septembra sadrži više komponenti značajnih za ljudsko zdravlje (propolis, matičnu mleč i pčelinji vosak) uz polen (koji nije pčelinji, već cvetni proizvod). Vazduh iz košnice, uz specifičan miris, ima izrazito blagotvoran efekat na psihofizičko stanje čoveka.
Pčelinji proizvodi deluju antitoksično, antibakterijski, antimikotično, antivirusno i antimikrobno, a košnica postaje mesto simbioze između pčela i pčelara. Vazduh zasićen eteričnim mirisima, kao medijum između košnice i pacijenta, pomaže ljudima koji pate od bronhitisa, astme, alergije, HOBP, osetljivosti na infekcije, oslabljenog imuniteta, infekcija disajnih organa, hronične glavobolje i migrene, stresa i depresivnih stanja.
Inhalacijom toplog vazduha iz kružnih otvora na košnici, kroz fleksibilnu plastičnu cev spojenu sa respiratorom (posebnom maskom za disanje), pacijent duboko udiše dragocene materije sa lekovitim delovanjem. Tako ova metoda na prirodan način pomaže pacijentima da prevladaju mnoge psihofizičke probleme, pa se preporučuje sportistima, deci i starijim osobama. Period lečenja ovom metodom traje od tri do dvanaest dana, dva puta dnevno po pola sata. Efekti terapije trebalo bi da se pokažu šest do osam nedelja posle poslednjeg tretmana.
Izvor: Lekoviti med

Komentari