PUT DO ZDRAVLJA VAŠEG SRCA

Alternativna medicina | Pregleda: 590 | Autor:

Suzan Štajnbaum, lekar osteopatije i kardiolog iz Njujorka, savetuje damama kako da sačuvaju zdravlje srcaKada živimo vođeni srcem, spokojni smo, osećamo lakoću i kao da sve konce držimo u vlastitim rukama jer smo povezani s vlastitom prirodom i znanjem skrivenim duboko u nama.

Suzan Štajnbaum je doktorka osteopatije i kardiološkinja koja živi i radi u Njujorku.

U medijima je poznata kao strastven borac za očuvanje zdravlja ženskog srca i tokom predavanja uvek naglašavala važnost prevencije.

Potiče iz porodice u kojoj je bilo čak 18 lekara osteopatske medicine.

Dr Štajnbaum upozorava da su žene iz dana u dan izložene sve većem stresu pokušavajući da balansiraju između brojnih obaveza porodičnog i poslovnog života.
Pri tom uglavnom potpuno zapostavljaju sebe, opravdavajući se nedostatkom vremena.

Takav način života i zanemarivanje vlastitih potreba snažno se odražava na zdravlje njihovog srca.

Dok je dr Štajnbaum radila na Blok Ajlendu, u ordinaciju su dolazile 30-godišnjakinje i 40-godišnjakinje s različitim problemima. Sve su to bile uspešne mlade žene opterećene brojim obavezama.

Pre godišnjeg odmora su još nekako funkcionisale, ali čim bi se malo opustile, jednostavno bi se “raspale”.

Dr Štajnbaum to objašnjava činjenicom da su hormoni stresa kod ovih dama, koji su im inače omogućavali da prežive frenetične dane, na odmoru završili u krvotoku gde su izazvali kratak spoj. To je rezultiralo simptomima kao što su ubrzan rad srca i visoki krvni pritisak kao i bolovi u grudima.

Izuzetno štetan uticaj stresa
- Srčana bolest, kaže dr Štajnbaum, počinje puno pre nego što mislite. Ona počinje kada se ne osećate dobro i kada niste iskreni prema samima sebi.
Zbog stresa, loše ishrane, pasivnog načina života, pušenja i alkohola, održavanja loših veza, teskobe ili uznemirenosti vaše je srce već bolesno.

Sve pacijentkinje s teškim srčanim oboljenjima imaju nešto zajedničko – pod velikim su stresom i osećaju se usamljeno i neshvaćeno.

Stres je opasniji za žensko nego za muško srce.
Dok muškarci na stres reaguju po principu bori se ili beži, žene prirodno reagiraju po principu umiri se i sprijatelji i obično o tome žele da razgovaraju.
Ženama su izuzetno važni podrška, porodica i prijateljstvo.
Ali kako više niko nema vremena za razgovor, na stres reaguju poput muškaraca, što se negativno odražava upravo na zdravlje njihovog srca.

“Stres može da postane vaš život i to je najbrži način da vaše srce uvene”, kaže dr Štajnbaum.

Pokazatelji vitalnosti
Dr Štajnbaum nabraja brojne pokazatelje koji ukazuju na stanje zdravlja i funkcionalnosti srca.
Neki od njih su:
kondicija - dobra forma doprinosi zdravlju srca
broj otkucaja srca - ne bi trebalo da bude veći od 50-70 u minuti
pušenje - višestruko povećava rizik od bolesti krvnih sudova i srca
nivo holesterola - kako biste izbegli visok holesterol, unosite više voća, povrća i integralnih žitarica.

Put do zdravlja ženskog srca
“Ako u srcu potiskujete ljutnju i mržnju – trujete ga”, kaže dr Štajnbaum. Zato je izuzetno važno raditi na emocijama, a ne potiskivati ih.

Za ženu je jako bitno i to da “izađe iz glave i spusti se u srce” jer uvek kad mozak preuzme vođstvo, srce dobija manju količinu kiseonika.

5 saveta dr Štajnbaum koji će osnažiti srce
1. Uključite fizičku aktivnost u svakodnevicu
Srce je mišić koji ne voli pasivnost i sedenje, nego traži aktivnost i kretanje - 150 minuta vežbanja umerenog intenziteta nedeljno ili oko 30 minuta dnevno pet dana u nedelju ili 75 minuta aerobne vežbe visokog intenziteta nedeljno je preporučeno.

2. Razlikujte napad panike od infarkta
Mnoge se mlade žene žale na teskobu i napade panike, a dodatni stres i zabrinutost stvara i to što teško razlikuju napada panike od infarkta.
Simptomi napada panike i infarkta su isti: ubrzano disanje, kratak dah, ubrzan rad srca, znojenje, vrtoglavica i mučnina.
Zato, ako osetite ove simptome, svesno usporite disanje.
Telo će se usled usporenog disanja umiriti, aktivirati parasimpatički sistem i tako ćete poštedeti svoje srce bilo kakve štete.
Ako imate i dalje iste simptome, pozovite lekara ili hitnu pomoć, savetuje dr Štajnbaum.

3. Pronađite smisao u životu
Osim zdrave ishrane i kretanja, za zdravlje srca jako je važno u životu pronaći smisao.
Nije važno je li ta svrha vezana uz vaš posao i karijeru, poput pokretanja vlastitog posla, ili uz nešto drugo poput hobija.
Bitno je da svako jutro kad ustanete znate da ćete raditi ono što volite i da to radite za neko više dobro.
Kako biste otkrili viši smisao, pomoći će vam ova pitanja:
Šta volite da radite najviše od svega?
Šta je to o čemu ne možete da prestanete da mislite? Koji je san koji biste hteli da ostvarite?

4. Budite pozitivni i vedri
Budite vedri i optimistični jer optimizam je dobar za srce. Istraživanje ukazuju da optimisti imaju čak 50 posto manji rizik od infarkta.

5. Vodite dnevnik
Počnite da vodite dnevnik, u koji ćete zapisivati šta jedete, koliko se krećete, koliko vežbate, koliko spavate, upravlja li stres vašim životom, imate li problema sa srcem.
Tu ćete zapisivati i šta trenutno želite od života, koji su vaši ciljevi, želite li da više vremena provodite sa dragim osobama, jeste li srećni u sadašnjoj vezi i sl.
“U životu postoje stvari koje želite da promenite. Kad ih zapišete, one postaju stvarne”, kaže dr Štajnbaum.


Komentari