RUTVICU KORISTIM ZA ZDRAVLJE OČIJU I BOLJI VID

14.06.2017 | Alternativna medicina | Pregleda: 1445 | Autor: | 0

Tereza Forkades, najradikalnija časna sestra Evrope, internista i doktorka alternativne medicine, otkriva kod kojih tegoba može da nam pomogne rastavić i koje lekovite biljke se još koriste u alternativnoj medicini na Mediteranu

Moderna medicina nije u stanju da izleči hronične bolesti, jer telo posmatra odvojeno od duha - kao mašinu. U to je sigurna Tereza Forkades, katalonska benediktinska časna sestra, koja važi za najradikalniju opaticu Evrope. Nedavno je bila gost Filozofskog teatra u Beogradu i pred punom salom Narodnog pozorišta oštro je kritikovala kapitalizam, pozivala se na Jevanđelje i dokazivala da kapitalisti ne mogu biti hrišćani jer se ne mogu služiti dva gospodara - ne može se služiti i Bogu i novcu (mamonu).
Tereza Forkades je specijalista interne medicine, sa dva doktorata: iz teologije (sa Harvarda) i iz alternativne medicine. Pažnju javnosti privukla je svojom knjigom o kriminalu farmaceutskih kompanija kada su zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) krenule u agresivnu kampanju za planetarnu prodaju vakcina protiv svinjskog gripa, podižući na najviši stepen globalni zdravstveni alarm. Ekskluzivno za Magično bilje sestra Tereza govori o prednostima narodne medicine nad modernom zapadnom naukom.

Vi ste specijalizovali internu medicinu, ali ste istovremeno doktorirali na alternativnoj medicini u Barseloni. Koju vrstu alternativne medicine Vi preporučujete?
- Ona koju sam lično proučavala je akupunktura. U kineskoj medicini akupunktura gleda na čoveka, njegov duh i telo kao na jednu celinu.
Moderna medicina ima veliki problem zato što dušu i telo posmatra odvojeno. Na telo se gleda kao na mašinu, što može da pomogne u akutnim slučajevima. Ako slomite nogu, zapadna medicina će vam pomoći. Ako imate srčani udar, smestićete vas u bolnicu zapadnog tipa i verovatno će svojom terapijom i aparatima pomoći da se od tog udara oporavite. To je medicina koju sam ja studirala, čiji sam đak, i koju u mnogim slučajevima branim.
- Zapadna medicina je neuspešna u lečenju hroničnih oboljenja. Nije u stanju da prepozna složenost hroničnih oboljenja. Pokušava da ih leči isključivo pilulama, koje potom daju negativne nuspojave. Tada te posledice leče novim pilulama, koje takođe imaju neka loša dejstva po organizam. Zapadna medicina se tako vrti u sferi farmaceutskih lobija.

Recite mi neke recepte alternativne medicine koje ste spremni da primenite.
- Ne mogu sa vama da podelim takvo iskustvo, jer se alternativna medicina upravo zasniva na onome što zapadna medicina zapostavlja. To je individualizacija slučaja. Jedna hronična bolest kod svakog čoveka je različita, i ne može se lečiti industrijskim farmaceutskim pilulama. Na primer, u homeopatiji svaka osoba je individua za sebe i ne znači da će svakoj od njih pomoći isti lek ili kombinacija istih sastojaka.

Kako Kinezi gledaju na oboljenja jetre, na primer?
- Kinezi veruju da je jetra mesto emotivne frustracije i besa. Ako imate problem sa jetrom, kako veruju Kinezi, to može da znači da ste izloženi lošim vetrovima ili lošoj vodi. Ali kad god imate oboljenje jetre, to znači da ste ujedno u stanju emotivne frustracije. To verovanje zadržalo se i u nekim drugim narodnim tradicijama. Na mom jeziku se, na primer, kaže da je neka osoba tako mirna i spokojna, da "nikad ne jede svoju džigericu".

Koje lekovito bilje se upotrebljava u katalonskoj porodici za određene tegobe i oboljenja?
- Kad god su nam oči bile umorne od preteranog čitanja, ili smo imali neku vrstu zapaljenja očiju, skuvali bismo mediteransku biljku rutvicu. Zamočili bismo parče gaze u čaj od rutvice i stavljali ga kao oblog na umorne oči. Rutvica je na Mediteranu čuvena po delovanju na zdravlje očiju i na bolji vid. Ali veruje se da ona budi i vidovitost. Tako postoji predanje da su Leonardo da Vinči i Mikelanđelo svoj "unutrašnji vid", ili svoju umetničku viziju, dugovali baš rutvici.

Na Mediteranu se koristi i za ublažavanje nervne napetosti?
- Korisna je i kod glavobolja izazvanih nervnom napetošću i kod lupanja srca (srčane palpitacije), u tretmanu visokog krvnog pritiska i jačanju kostiju i zuba. Ublažava grčeve i probleme sa varenjem.

Vaš manastir na obroncima katalonske planine Montserat (Monasterio de Montserrat) poznat je po prelepoj prirodi i okružen je najraznovrsnijim lekovitim biljem. Koristite li botaniku za lečenje?
- Koristimo razno lekovito bilje. Jedna je cola de caballo ili konjski rep (kod nas, za konjski rep koristi se i naziv rastavić, prim nov.). U alternativnoj medicini koristi se samo poljska vrsta konjskog repa koja se može prepoznati po listićima čiji su vrhovi okrenuti nagore.

U čemu sve može da nam pomogne rastavić?
- Zahvaljujući silicijumskoj kiselini i kalcijumu, čaj od ove biljke, oblog ili kombinacija sa drugim biljkama koristi se prilikom kostobolje i obnavlja hrskavicu. Nivo silicijuma u kostima s godinama opada, pa je čaj prirodna zamena za ovaj materijal. Može se koristiti i sok dobijen ceđenjem deset kašika svežih listova. Umesto da se piju industrijske pilule, u Kataloniji mnogi koriste prirodan sok od listova rastavića. Poznato je da čaj jača ligamente i tetive. Koristi se i tonik od rastavića koji podmlađuje kožu i zateže bore. Pored toga, kupkama od rastavića leče se gnojne upale, zanoktice i ispucale pete i razni osipi na koži.

Bolje je koristiti rastavić nego ići pod skalpel?
- Pomaže pri hroničnim tegobama sa bubrezima i odličan je diuretik.
Koje još lekovite biljke se koriste u alternativnoj medicini na Mediteranu?
- Stevija je, na primer, biljka koja je u Evropu stigla iz Latinske Amerike. Korisna je u manjim količinama kod dijabetičara i za snižavanje krvnog pritiska. Kod nas se čak prave ampule od stevije i mogu se uzimati po tri infuzije dnevno.
Z. Š.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD :

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD :

 • Brankova 16 ,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net