PRITISAK NA PRAVO MESTO

Alternativna medicina | Pregleda: 12994 | Autor:

Tanja Lazarov, član Britanskog udruženja refleksologa, objašnjava metodu terapeutske masaže stopala

Refleksolozi smatraju da postoji deset kanala koji počinju, odnosno završavaju se u nožnim prstima i protežu se do ručnih prstiju i temena. Svaki kanal povezan je sa određenom zonom tela i sa organima u toj zoni - vrh nožnog palca je, na primer, povezan sa glavom. Opipavanjem stopala refleksolozi mogu otkriti koji su energetski kanali blokirani, pa masažom odgovarajućeg pola na stopalu ponovo uspostaviti ravnotežu toka energije. Tretmani refleksologije veoma uspešno ublažavaju ili uklanjaju tegobe vezane za zglobove i kosti koje su naročito izražene u zimskom periodu. Na stopalima se nalaze refleksne tačke svih organa i delova tela, desno stopalo je ogledalo desne strane tela, a levo stopalo leve strane. Iskusni terapeut nanošenjem pritiska na precizno određenu tačku na stopalu dobija podatke o stanju odgovarajućeg organa - da li je mesto osetljivo na pritisak, kakva je tekstura kože, da li se mogu otkriti manje grudvice, ili je refleksna tačka "oslabljena" .

Cilj terapije je pronalaženje i, po mogućstvu, uklanjanje nakupina koje blokiraju kanale specijalnom metodom masaže. Terapeuti ih obično opisuju kao sitne potkožne grudvice, nalik na kristalne naslage. Oni se raspadaju pod pritiskom, tvrde, kao što bi se raspala kocka šećera. Refleksolozi kažu da se kristali nakon drobljenja lako apsorbuju u telesni sistem za izlučivanje otpadnih materija i izbacuju iz tela znojem ili mokraćom, pa se energija oslobađa i ponovo nesmetano struji kroz ranije blokiranu zonu. Dobar terapeut će postaviti dijagnozu i ne mora unapred tražiti od pacijenta da mu iznese koje ga tegobe muče - kaže Tanja Lazarov, diplomirani refleksolog iz Novog Sada, član Britanskog udruženja refleksologa, koja je studije refleksologjje završila na prestižnoj Vestminsterskoj školi za obrazovanje odraslih u Londonu.

Na koja oboljenja refleksologija najuspešnije deluje?

- Dokazano je da refleksologija efikasno deluje kod različitih psihosomatskih tegoba, uspešno smanjuje psihičku i fizičku napetost, dovodi do potpune opuštenosti, stimuliše mentalne funkcije, podstiče cirkulaciju krvi i limfe, reguliše hormone, uravnotežava metabolizam, otklanja i ublažava glavobolje, nesanicu, bolove u vratu i leđima, depresiju. U Velikoj Britaniji, ova tehnika, uvrštena je u sistem bolničkog lečenja kao komparativna metoda, ali treba napomenuti da je važno tretmane refleksologije prepustiti isključivo iskusnim i kvalifikovanim terapeutima sa diplomom.

- Refleksologija je pogodna za sve uzraste, uspešno otklanja i ublažava različite hronične i akutne poremećaje - kaže naša sagovornica i ističe da se u praktičnom radu sa klijentima dešavalo da poboljšanje nastane vrlo brzo, već nakon drugog, trećeg tretmana. Masaža podstiče bolju cirkulaciju i protok kiseonika u krvi, stimuliše stvaranje limfe koja reguliše izbacivanje štetnih materija iz organizma i utiče na stvaranje ćelija imunološkog sistema. Primena ove masaže može da podstakne i lučenje materija u organizmu, koje deluju analgetski, ublažavaju pojavu bola. U suštini, ovim procesom razbijaju se blokade životne energije, pa organizam može sam sebe da leči. Trajanje seanse zavisi od mnogo uzroka, uključujući i veličinu stopala. Obično traje od 20 do 45 minuta, a izvodi se jedanput, dvaput ili nekoliko puta nedeljno. Trajanje terapije zavisi od uspeha, a on opet zavisi od ozbiljnosti pacijentovih smetnji i stanja njegove vitalnosti.

- Tretman počinje petnaestominutnim zahvatima za opšte opuštanje, pri čemu pacijent sedi na stolici ili leži. Pokazalo se da se intenzitet bola u obolelim delovima već u prvim trenucima masaže smanjuje. Tretmanom je obuhvaćen celokupni mišićno-koštani sistem, a naročita pažnja se obraća na palčeve na oba stopala, jer se na njima nalaze refleksne tačke za nervni sistem. Posebna pažnja, takođe, posvećuje se tačkama za vratni deo, koji je smešten na prvom zglobu nožnih palčeva, kao i rameni pojas, kako bi se opustili spazam i ukočenost mišića. Tretira se, zatim, cela dužina kičmenog stuba (duž unutrašnje strane stopala), naročito sedalni deo, i obraća se pažnja na svih pet lumbarnih pršljenova, pri čemu dolazi do poboljšanja cirkulacije i popuštanja napetosti, što opet dovodi do smanjenja ili otklanjanja bolova - objašnjava Tanja Lazarov.

Da li refleksologija može da pomogne kod bržeg zarastanja kostiju posle preloma, kako utiče na artritis, osteoporozu, da li se preporučuje posle ugrađivanja veštačkog kuka ili kolena, sa ciljem bržeg oporavka?

- Pažljivo se prelazi preko refleksniih tačaka za pršljenove, pri čemu se oslobađaju eventualni uklješteni nervi, te se tako uklanja i olakšava stegnutost mišićnog tkiva, koja je često pratilac artritisa. Vodi se računa da intenzitet dodira bude prilagođen osetljivosti pacijenta. Svakako, terapeut stavlja naglasak na masažu ruku, ramena, laktova i zglobova, kako bi se poboljšala cirkulacija i izazvao nervni podsticaj. Tretira se, takođe, i paraštitasta žlezda, čime se nivo kalcijuma i kalijuma dovodi u ravnotežu. Masažom tačaka jetre pospešuje se njena uloga filtriranja štetnih materija. Stimulisanjem refleksne tačke bubrega oslobađa se voda koja se može nakupljati na predelu zglobova. Nakon ugrađivanja veštačkog kuka, u periodu do potpunog oporavka, međutim, ne preporučuje se refleksologija, već pacijent mora da sačeka potreban period oporavka da bi smeo da uživa u blagodetima refleksologije. Masažu, takođe, ne treba primenjivati kod unutrašnjih povreda, visoke temperature, unutrašnjih i spoljašnjih rana, kod trudnica ili kod osoba koje imaju ugrađen pejsmejker. Ne treba da je koriste ni pacijenti kod kojih je prisutna venska tromboza donjih ekstremiteta.

D. Šubarević

Izvor:Fitodoktor

Foto: privatna arhiva

Komentari