LIPEDEM: ŠTA SVE MOŽE DA BUDE OD POMOĆI

15.09.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 112 | Autor: | 0

Određena dijeta i zdrav način života mogu ublažiti simptome ovog stanja

LIPEDEM: ŠTA SVE MOŽE DA BUDE OD POMOĆI

Lipedem, koji se često pogrešno dijagnostikuje kao gojaznost, prvenstveno pogađa žene. Mogu da pomognu adekvatna ishrana i vežbe.

Šta je lipedem

Lipedem ili „devele noge“ je progresivno stanje koje karakteriše neproporcionalna akumulacija masti u donjim udovima. To je bolest zapaljenih masnih ćelija i nesrazmernih masnih naslaga. Prvenstveno pogađa žene i uzrokuje nakupljanje masti u tkivima kukova, karlice i nogu. Može da dovede do nepodnošljivog bola, pa čak i nepokretnosti zbog otoka nogu. Hormonske fluktuacije tokom menstrualnog ciklusa ili menopauze mogu potencijalno pogoršati simptome.

Lipedem je klasifikovan u jedan od sledećih pet tipova, na osnovu lokacije masnih naslaga u telu:

 • Tip 1 - zadnjica, kukovi i karlica
 • Tip 2 – zadnjica do kolena
 • Tip 3 – zadnjica do članaka
 • Tip 4 – uključuje i nadlaktice
 • Tip 5 – samo potkolenice

Lipedem može uticati na fizičko i mentalno blagostanje. Međutim, uz pravilan tretman, vežbanje, promene u ishrani i brigu o sebi, simptomi se mogu ublažiti.

Koja je najbolja dijeta za lipedem?

Iako možda nećete primetiti trenutno poboljšanje u svom stanju, postoji nekoliko prehrambenih proizvoda koji mogu izazvati pogoršanje lipedema. Trebalo bi da izbegavate konzumiranje ovih proizvoda:

 • Pasterizovani mlečni proizvodi (mleko, sir, jogurt)
 • Masno životinjsko meso (slanina, crveno meso, kobasica)
 • Jednostavni šećeri i ugljeni hidrati (beli pirinač, testenina, krompir, med ili žitarice)
 • Visoko prerađena i slana hrana (juneće meso, dimljeno meso, konzervirano meso)
 • Prerađeni ili rafinisani proizvodi od brašna (bele tortilje ili hleb)

Keto dijeta

Osim ovih osnovnih promena u ishrani, mnoge žene sa lipedemom su pronašle značajno poboljšanje u simptomima nakon keto dijete. Ova dijeta ograničava unos bilo kog oblika ugljenih hidrata, kao što su šećer, pirinač, testenine, hleb, krompir i većina voća. Ovo dovodi do metaboličkog stanja zvanog ketoza, pri čemu mast postaje primarni izvor energije tela umesto glukoze.

Morski plodovi, jaja, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, semenke i bobice su popularne namirnice pogodne za keto i koje mogu poboljšati simptome lipedema.

Prednosti ovog načina ishrane

Keto dijeta može pomoći u smanjenju nakupljanja masti, bolova i nelagodnosti povezanih sa lipedemom.

Pomaže u gubitku težine

Pre svega dolazi do promene u metabolizmu. Telo je primorano da metaboliše masti umesto glukoze da bi proizvela energiju. Ovo može dovesti do sagorevanja viška akumulirane telesne masti.

Smanjuje zadržavanje tečnosti

Napredovanje lipedema može dovesti do limfedema, hroničnog stanja koje vremenom dovodi do oticanja dela tela uzrokovanog kompromitovanim limfnim sistemom. Prema studiji, ketogena dijeta može biti potencijalno od pomoći u smanjenju zadržavanja limfne tečnosti i oticanja udova.

Smanjuje bol i upale

Bol povezan sa masnim tkivom lipedema može biti posledica upale i nervnog bola. Brojne studije su pokazale da ketogena dijeta smanjuje upalni i hronični bol povezan sa težinom i gojaznošću.

Može pomoći u uklanjanju viška soli

Žene sa lipedemom imaju tendenciju da imaju veće koncentracije natrijuma u akumuliranom masnom tkivu nogu i kukova. Keto dijeta, smanjenjem insulina i oslobađanjem težine vode, takođe pomaže u uklanjanju soli iz tela.

Može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja

Utvrđeno je da se žene sa dijagnozom lipedema osećaju slabo, demotivisano i depresivno. Bol i nedostatak pokretljivosti utiču i na njihovo psihičko stanje. Utvrđeno je da ketogena dijeta pomaže u poboljšanju stanja mentalnog zdravlja kao što su depresija i anksioznost.

Zašto je važno da šetate

Iako bolno nakupljanje masti može sprečiti izvođenje bilo kakve teške vežbe, održavanje umereno aktivnog načina života ključno je za smanjenje bolova i simptoma. Čak i lagano hodanje i pokreti nogu mogu pomoći u mobilizaciji masnih naslaga i limfne tečnosti, smanjujući upalu i bol.

Čak i lagano hodanje u trajanju od 45 minuta, 4 do 5 puta nedeljno, može biti od pomoći. Međutim, ženama sa dijagnozom lipedema u kasnijim fazama može biti teško da se kreću zbog bola povezanog sa nagomilavanjem masti u donjoj polovini njihovog tela.

U takvim slučajevima, lagane vežbe u vodi, poput hodanja u vodi ili aerobika u vodi sa malim uticajem, mogu pomoći u pružanju određenog olakšanja.Redovne vežbe sa malim uticajem i pridržavanje dijete sa lipedemom mogu pomoći u smanjenju nekih simptoma i boljem upravljanju ovim stanjem.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Nataya Saweddit / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem