HRANA ZA MOZAK: GLJIVA LAVLJA GRIVA

10.09.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 150 | Autor: | 0

Ova ukusna lekovita gljiva donosi brojne zdravstvene benefite

 HRANA ZA MOZAK: GLJIVA LAVLJA GRIVA

Gljiva lavlja griva puna je hranljivih materija i bioaktivnih jedinjenja. Stoga, njihovo konzumiranje može pomoći u jačanju funkcije mozga i pamćenja i pomoći u zaštiti nervnih ćelija od oštećenja.

Lekovita gljiva lavlja griva

Ova lekovita gljiva ime je dobila po svojim veličanstvenim čupavim belim krajevima koje liče na lavlju grivu. Ove pečurke su ukusan dodatak slanim jelima, a mogu se koristiti i kao dodatak piću u prahu. Osim toga sadrže moćne antioksidante koji pomažu u smanjenju upale.

Kako gljiva lavlja gljiva utiče na zdravlje:

1. Pomaže u kontroli dijabetesa

Nedavna studija je otkrilada ekstrakt gljive lavlje grive sadrži bioaktivna jedinjenja kao što su D-treitol, D-arabinitol i palmitinska kiselina koji snižavaju nivo šećera u krvi.

2. Smanjuje upalu

Ova lekovtia gljiva ima snažno antiinflamatorno i antioksidativno delovanje. Studije sugerišu da sadrže razna korisna bioaktivna jedinjenja koja štite neurone i smanjuju upalu.

3. Može sprečiti nastanak demencije

Lavlja griv sadrži hericenone i erinacine, korisna bioaktivna jedinjenja koja poboljšavaju kognitivne funkcije utičući na neuronske mreže mozga. Osim toga, pokazalo se da dilinoleoil-fosfatidiletanolamin izolovan iz pečuraka lavlje grive štiti od smrti neuronskih ćelija i sprečava napredovanje demencije.

4. Može poboljšati mentalno zdravlje

Osim hericenona i erinacina, gljiva lavlja griva sadrži i druga jedinjenja za koja se zna da imaju koristi za mozak. Može da smanji simptome depresije, kao i da smanji upalne procese u mozgu. Studija je pokazala da su žene koje su konzumirale kolačiće sa dodatkom pečuraka lavlje grive prijavile niži nivo razdražljivosti, anksioznosti i depresije.

5. Može da spreči pojavu čireva

Ove gljice mogu da zaštite telo od oksidativnog stresa, upale i čireva. Oni takođe mogu zaštititi od čireva uzrokovanih inflamatornom bolešću creva.

6. Moguća preventiva protiv raka

Ekstrakti gljive lavlje grive i njena jedinjenja poput peptida i cerebrozida E imaju potencijal da inhibiraju rast ćelija raka. Nekoliko studija je pokazalo aktivnost ovih ekstrakata protiv raka pluća, jetre, debelog creva, želuca i creva. Neki peptidi su takođe pokazali antioksidativna svojstva i inhibirali rast ćelija raka pluća.

7. Borba protiv infekcija

Ekstrakti gljive lavlje grive mogu inhibirati rast patogenih bakterija koje se prenose hranom. Uopšteno govoreći, ova gljiva jača mentalne funkcije, fokus i bezbedna je za jelo.

Lavlju grivu je lako dodati ishrani. Jednostavno prah se pomeša u napitke, supe, ili smutije, a često se koristi i u veganskim čokoladama.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Kathleen Ring / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem