BOBIČASTO VOĆE ZA ZDRAVE ARTERIJE

07.07.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 171 | Autor: | 0

Ovo voće je ukusno, hranljivo i pružaju niz impresivnih zdravstvenih prednosti

 BOBIČASTO VOĆE ZA ZDRAVE ARTERIJE

Iskoristite plodove leta, a naročito bobičasto voće jer je dobro za zdrave arterije.

Ovo voće je prepuno antioksidansa, snižava nivo holesterola i čuva vaš kardiovaskularni sistem.

Ukusno voće za zdrave arterije

Nemojte propuštati ove daroe prirode. Umesto raznih kolača ili sladoleda bolje je da se zasladite ovim osvežavajućim bobicama. I te kako su dobe za zdravlje, a ovo su samo neke od prednosti ovog voća.

Prirodan izbor antioksidansa

Bobice sadrže antioksidante, koji pomažu da se slobodni radikali drže pod kontrolom. To su nestabilni molekuli koji su korisni u malim količinama, ali mogu oštetiti vaše ćelije kada njihov broj postane prevelik, izazivajući oksidativni stres. Bobičasto voće je odličan izvor antioksidanata, kao što su antocijanini, elaginska kiselina i resveratrol.

Pored zaštite ćelija, ova biljna jedinjenja mogu smanjiti rizik od bolesti. Jedna studija je pokazala da borovnice, kupine i maline imaju najveću antioksidativnu aktivnost od voća koje se obično konzumira.

Smanjuje nivo holesterola

Pokazalo se da kupine i jagode pomažu u snižavanju holesterola kod ljudi koji su gojazni ili imaju metabolički sindrom. Pored toga snižavaju loš holesterol za koji se veruje da je glavni faktor rizika za srčane bolesti.

Poslastica za zdrave arterije 

Pored snižavanja holesterola, bobice pružaju i druge prednosti za zdravlje srca, uključujući poboljšanje funkcije arterija. Ćelije koje oblažu krvne sudove nazivaju se endotelne ćelije. Oni pomažu u kontroli krvnog pritiska, sprečavaju zgrušavanje krvi i obavljaju druge važne funkcije.

Upala može oštetiti ove ćelije i remeti im funkciju. Ovo se naziva endotelna disfunkcija, glavni faktor rizika za srčana oboljenja. Otkriveno je da bobice poboljšavaju funkciju endotela u studijama na zdravim odraslim osobama, osobama sa metaboličkim sindromom, kao i pušačima.

Iako se sveže bobice smatraju najzdravijim, ne gube na kvalitetu ni kada se zamrznu.

 

Foto: dianazh / gettyimages.com

 

 

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem