NAPITAK KOJI REGULIŠE ŠEĆER U KRVI

25.06.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 7942 | Autor: | 0

Tri jednostavna sastojka ovog napitka pomoći će vam da držite stvari pod kontrolom

NAPITAK KOJI REGULIŠE ŠEĆER U KRVI

 

Glikemija može da varira tokom dana, manje-više u zavisnosti od hrane. Ovaj napitak koji reguliše šećer u krvi može da spreči nagli skok šećera nakon jela.

Biljni napitak koji reguliše šećer u krvi

Prisustvo povećane glukoze ili šećera u krvi naziva se glikemija. Nivo šećera varira tokom dana i na njega utiče hrana, način života, hormoni, pa izmešu ostalog i genetika.

Kako bilje reguliše šečer u krvi

Neravnoteža šećera u krvi može dovesti do previsokog ili preniskog nivoa. Za dobro zdravlje važno je držati nivo šećera pod kontrolom jer on utiče na mnoge funkcije u organizmu. Pre svega na energiju, raspoloženje, hormone, težinu, bubrege i oči.

Kod hiperglikemije potrebno je uzimati lekove koje je odredio lekar. Takođe je važno modifikovanje određenih životnih navika, odabrana ishrana i čajevi. Pojedine biljke takođe mogu da drže šećer pod kontrolom. Dijabetičari bi svakako trebalo da se konsultuju s lekarom oko konzumiranja biljnih napitaka zbog lekova koje koriste.

Ukoliko je neznatno povišen nivo šećera, tim osobama se još uvek ne prepisuju lekovi, ali zato moraju da vode računa o ishrani i zdravim životnim navikama. Upravo za te osobe je savršen napitak koji može da pomogne da se šećer drži pod kontrolom.

Ovaj napitak se pravi od tri dostupna i jeftina sastojka, a pomaže da se uspostavi balas šećera u krvi:

Jabukovo sirće: Pomaže u regulisanju neravnoteže šećera u krvi. Kašika jabukovog sirćeta pre obroka smajiće skok nivoa šećera nakon jela.

Cimet: Pomaže u poboljšanju insulinske rezistencije i glukoze u krvi.

Tulsi: Biljka poznata i kao sveti bosiljak može da pomogne da se smanji nivo glukoze u krvi, kao i drugim simptomima povezanim s dijabetesom.

Recept za napitak koji reguliše šećer u krvi

Sastojci:

 • Jabukovo sirće
 • 2-3 štapića kore cimeta
 • 1/3 šolje tulsi čaja

Priprema: Stavite u staklenu teglu cimet i bilje. Teglu do vrha napunite jabukovim sirćetom. Čvrsto poklopite i ostavite da odstoji dve nedelje. Procedite, sipajte tečnost u čistu flašicu i držite je u frižideru. Po pola kašičice napitka razmutite u čaši vode. Pije se tri puta dnevno, pola sata pre jela.

Savet: Pokrenite se

Naučna istraživanja su dokazala da su šetnje poslije obroka povezane s prosečno 22 odsto manjim rizikom od prevelike koncentraciju šećera u krvi. Preporuka je da se barem 150 minuta nedeljeno provede aktivno, bilo da je šetnja u pitanju ili lagane vežbe.

Foto: subodhsathe / gettyimages.com

 

 

 

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem