ULCEROZNI KOLITIS: BILJEM PROTIV UPALE CREVA

by | 05.06.2023

Obolelima se preporučuje da pažljivo biraju hranu, te da simptome ublaže čajevima od lekovitog bilja koje blagotvorno deluje na probavni sistem

 

Nadutost, bol u donjem delu abdomena, grčevi, krv u stolici, proliv, povišena temperatura – neki su simptomakoji prate ulcerozni kolitis. Ako je bolest ograničena na rektum, simptomi su blaži, ali ukoliko se proširi na celo debelo crevo, tad su simptomi proliva i krvarenja izrazito jaki i učestali.

Ulcerozni kolitis sličan je Kronovoj bolesti, ali postoje karakteristične razlike. Ulcerozni kolitis zahvata isključivo debelo crevo i ne može „migrirati“ u tanko crevo. S druge strane, Kronova bolest može zahvatiti celi gastrointestinalni trakt, a može izazvati komplikacije i van digestivnog trakta, poput kožnog osipa, artritisa, zapaljenja oka.

ULCEROZNI KOLITIS: BILJEM PROTIV UPALE CREVA

Ulcerozni kolitis: Prirodna terapija

Seme sikavice

Seme sikavice sadrži silimarin, jedan od najboljih prirodnih lekova za bolesti i oštećenja jetre, ali blagotvorno deluje na celi probavni sistem. Poboljšava apetit i ublažava tegobe poput napada žuči, zatvora, dijareje. Kad su u pitanju ulcerozni kolitis i Kronova bolest, sikavica i preparati na bazi silimarina mogu pomoći u slučaju dijareje i bolova u stomaku. Možete ih naći u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

Aloja

Aloja takođe sadrži mnoštvo svojstava koja povoljno deluju na gastrointestinalni trakt, a urađeno je i nekoliko studija s pacijentima s ulceroznim kolitisom. Pokazalo se da uzimanje gela od aloje, u poređenju s placebom, smanjuje aktivnost bolesti. Zbog protivupalnih svojstava, aloe vera može biti korisna dopuna terapiji.

Kurkuma

Antiinflamatorna svojstva kurkumina pokazala su pozitivno dejstvo kod pacijenata s najrazličitijim upalnim procesima u organizmu, uključujući i upalne bolesti creva. Istraživači su sproveli studije s pacijentima s ulceroznim kolitisom kako bi utvrdili može li ovaj prirodni sastojak smanjiti terapiju lekovima koji se inače propisuju za ovu bolest, jer dugoročno korišćenje medikamenata kod mnogih izaziva neprijatne neželjene efekte. Kortikosteroidi su kod nekih pacijenata, nakon dužeg uzimanja, izazvali oštećenja zidova creva, pa im se stanje posle toga još više pogoršalo. Rezultati dosadašnjih istraživanja obećavaju. Suplementi s kurkumom ublažili su simptome – a da pritom nisu izazvali neželjene efekte. Prema izveštaju lekara iz Medicinskog centra Univerziteta u Ilinoisu, redovna upotreba kurkume znatno odlaže ponovnu pojavu simptoma. Kod većine ispitanika nije bilo napada u narednih šest meseci, a i zabeležena je znatno manja aktivnost bolesti.

Najdelotvorniji čajevi za ulcerozni kolitis

1 Ovom kombinacijom lekovitog bilja stimuliše se lučenje prirodnih probavnih sokova, a takođe se olakšava varenje i izbacivanje gasova, čime se smanjuje nadutost i bolni grčevi u stomaku. Najbolje je šoljicu čaja popiti posle večere. Pomešajte po kašičicu suvih cvetova kamilice, suvih listova nane, istucanog semena komorača i pola kašičice narendanog đumbira. Sve to prelijte sa 250 ml ključale vode i ostavite da odstoji poklopljeno pola sata, a zatim procedite.

2 Pomešajte po 25 g nevena, kamilice, korena sladića i istucanog semena sikavice, pa kašičicu mešavine prelijte šoljom ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno pola sata. Pijte dve do tri šolje čaja dnevno, pre jela

3 Nana je u našoj narodnoj medicini jedna od najkorišćenijih biljaka za smirivanje stomaka i bolje varenje – opušta mišiće digestivnog trakta, te pomaže organizmu da lakše eliminiše gasove i tako se oslobodi grčeva u stomaku. U nekoliko novijih studija pokazalo se da nana može poboljšati stanje pacijenata s ulceroznim kolitisom i sindromom nervoznih creva. Pijte dve do tri šolje čaja od nane dnevno.

 

Foto: Antonio Gravante/gettyimages.co.uk