TINKTURA ZA SMIRENJE

by | 02.06.2023

Ovaj prirodni tonik je odličan saveznik u borbi protiv stresa, napetosti, glavobolje i migrene

 TINKTURA ZA SMIRENJE

Da li vam se često dešavaju oni „užasni dani“, kada sve prolazi kako ne treba još od ranog jutra. Ne brinite, pomoći će vam tinktura za smirenje koju ćete sami napraviti po našem receptu.

Tinktura za smirenje nakon stresnog dana

Previše poslovnih i privatnih obaveza dovodi do stresa, a to samo otežava svakodnevno funkcionisanje. Evo jednog jednostavnog rešenja koje može da vam pomogne. Radi se o biljnoj tinkturi koja će smiriti napete nerve, glavobolju, pa čak i migrenu.

Ova tinktura sadrži samo tri biljke, a pored toga ima odličan ukus. Ima li boljeg načina da opustite duh i telo. Imajte na umu da je u pitanju koncetrat. To znači da će vam biti potrebne samo male količine. Biljke koje su u sastavu tinkture jačaju nervni sistem, pomažu telu da se lakše nosi sa stresnim situacija. I ono najvažnije – tako dobro opuštaju:

  • Matičnjak: U narodnoj medicini često se koristi kao lek za napete nerve, anksioznost, depresiju, ali i za lečenje infekcija.
  • Vratić: Takođe pomaže da se smire napeti nervi. Osim toga, ima blagotvorno dejstvo u slučaju migrene. Takođe može i da popravi raspoloženje depresivnim osobama.
  • Nana: Osvežavajuća i slatka, ova biljka donosi olakšanje ako ste pod stresom. Budući da ima blago stimulativno dejstvo, čaj od ove biljke može da se daje deci.

Kako se pravi tinktura za smirenje

Priprema je brza i jednostavna. Samo treba da sačekate nekoliko nedjelja da tonik odstoji i da se oslobode lekovite materije iz bilja.

Sastojci:

  • Jednaki delovi matičnjaka, vratića i metvice
  • Alkohol ili votka

Priprema: Pomešajte jednake delove bilja. Uzmite teglu od litre i dopola je napunite biljnom mešavinom. Prelijte biljke alkoholom. Tečnost treba da bude skoro do vrha tegle. Poklopite, dobro protresite kako bi bilje upilo alkohol. Malo sačekajte i ako treba dodajte još malo alkohola.

Dobro zatovrite teglu i ostavite je na sunčanom mestu. Tinktura treba da stoji četiri nedelje uz svakodnevno mućkanje. Nakon četiri nedelje, procedite tinkturu u čistu bočicu od tamnog stakla. Možete i da je uspete u bočice od tamnog stakla s kapaljkom.

Doziranje

Ukoliko tonik konzumirate svakodnevno, onda uzmite tri pune kapaljke ( oko 1/2 kašičice). Njabolje je da uzimate uveče pre spavanja. Ukoliko uzimate tonik samo kada ste imali izuzetno stresan dan, uzmite do tri pune kapaljke, od jednog do tri puta dnevno.

Napravite čaj

Kašičicu čaja (od biljne mešavine za tinkturu) prelijte šoljom kljmučale vode. Ostavite poklopljeno pola sata, procedite i pijte. Čaj, naravno, ima blaže dejstvo u odnosu na koncetrat.

Foto: Yana Tatevosian/ gettyimages.com