KOMORAČ SNIŽAVA KRVNI PRITISAK I JAČA KOSTI

by | 01.06.2023
komorac-snizava-krvni-pritisak-i-jaca-kosti_komorac-snizava-krvni-pritisak-i-jaca-kosti.jpg

Verovatno svakodnevno prolazite pored ovog začina u marketu i ne slutite koliko je zdrav

KOMORAČ SNIŽAVA KRVNI PRITISAK I JAČA KOSTI  

Komorač je niskokaloričan, bogat hranljivim materijala i od njega imate višestuke korsiti.Pre svega, on snižava krvni pritisak, jača kosti i poboljšava varenje. Takođe, on je moćan antioksidans.

Blagotvorno dejstvo na krvni pritisak i kosti

Komorač, poput korova može svuda da raste. Pored toga, lukovica, lišće, stabljika i seme su jestivi. To je razlog što je veoma zastupljen kako u kulinarstvu tako i u fitoterapiji.

Komorač ima malo kalorija, ali je bogat hranljivim materijama koje su povezane sa mnogim zdravstvenim prednostima. Lukovica je bogat izvor kalijuma, natrijuma, fosfora i kalcijuma. Obiluje i esencijalnim masnim kiselinama i magnezijumom. Kada je o semenu reč, istraživanja su potvrdila da ima antioksidativno, antiinflamatorno, antigljivično i antivirusno dejstvo.

Naučna studija iz 2020. je otkrila da varenje ovih semenki stimuliše lučenje prolaktin koji dojiljama pospešuje mleko. U fitoterapiji se koristi čaj od semena, listova i cveta. Ovaj napitak pospešuje varenje i sprečava gastrointestinalne tegobe kao što su žgaravica, nadimanje, gubitak apetita i grčevi kod beba.

Komorač takođe štiti srce jer snižava krvni pritisak. Osličan je i za žene u menopauzi jer jača kosti.

Čaj koji snižava krvni pritisak

Nedovoljan unos kalijuma može povećati rizik od razvoja visokog krvnog pritiska. Pored toga, postoje naučni dokazi da kalijum, kalcijum i magnezijum prirodno smanjuju krvni pritisak. Svi ovi elementi se nalaze u komoraču.

Pored toga, nitrati u komoraču imaju vazodilatatorna svojstva (širenje krvnih sudova). Zbog toga mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i zaštiti srca. Studija iz 2018. pokazala je da su nivoi krvnog pritiska niži nakon uzimanja suplemenata nitrata. Komorač sadrži značajne količine vlakana. Ona pomažu u smanjenju ukupnog serumskog holesterola i (LDL) u krvi.

Napomena: Beta-blokatori i lekovi za anksioznost, mogu izazvati povećanje nivoa kalijuma u krvi (hiperkalemiju). U tom slučaju treblo bi obratiti pažnju na konzumiranje komorača.

Jača kosti

Sadržaj vitamina i minerala u komoraču doprinosi izgradnji i održavanju strukture kostiju:

  • Fosfat i kalcijum: Ova jedinjenja su važna za razvoj i čvrstinu kostiju.
  • Gvožđe i cink: Ključni za proizvodnju kolagena.
  • Mangan: Ovaj mineral je neophodan za formiranje koštanog matriksa.
  • Vitamin K: Studije povezuju nizak unos vitamina K sa većim rizikom od preloma kostiju.

Foto: Sabinoparente / gettyimages.com