BOMBONICE OD NANE ZA SVEŽ DAH

by | 31.05.2023

Otkrijte kako da napravite zdrav slatkih od samo tri sastojka

BOMBONICE OD NANE ZA SVEŽ DAH  

Imate u izobilju svežih listova nane i razmišljate šta biste od njih pravili? Ne tražite dalje, imamo rešenje. Napravite bombonice od nane za svež dah. One su ukusne i nadasve lekovite.

Biljka koja će vam obezbediti svež dah

Bombone svi volimo, ali generalno nisu zdravi slatkiši. Prepune su šećera, veštačkih boja i aroma, nikako ne doprinose opštoj zdravstvenoj dobrobiti organizma.

Međutim, naš recept za bombone od sveže nane je bez veštačkih sastojaka, a možete ih napraviti čak i bez šećera!

Eterična ulja iz lista nane osvežavaju i hlade zato što sadrže mentol. Menta je odličan izvor mangana, bakra i vitamina C, a u sebi sadrži antioksidativna, antispazmodična, antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Nana koristi kao lek protiv mnogih bolova, tegoba, upala i infekcija, za pravljenje čajeva, pripremanje eteričnih ulja, lekova i kozmetičkih preparata. Utvrđeno je da nana deluje umirujuće na gastrointestinalne probleme. Može da smiri grčeve i ublaži osećaj mučnine. Pored toga što može da sanitra ove simptome, nana može da vam obezbedi i svež dah.

Kako se prave bombonice za svež dah

Pojedine komercijalno proizvedene bombone od nane uglavnom sadrže nešto ulja od ove biljke. Radi boljeg ukusa dodaju im veštačke arome.

Naš recept za bombone od nane je odlična poslastica za decu, ali i za odrasle, naročito ako žele da imaju svež dah.

Sastojci:

  • 1/2 šolje svežih listova nane
  • 1/4 šolje šećera
  • 1 belance
  • 2 kašičice vode

Napomena: Ukoliko želite da vaše bombonice budu zdrave, umesto šećera možete da koristite neki prirodni zaslađivač. Na primer, možete da stavite steviju. Imajte na umu da su prirodni zaslađivači slađi od klasičnog šećera.

Takođe, ukoliko ne jedete jaja, belance možete da zamenite s dve kašike kukuruznog sirupa.

Priprema: Pomešajte belanca (ili kukuruzni sirup) i vodu dok se potpuno ne sjedine.

Četkicom nanesite ovu smešu na listove nane. Potom listove pospite šećerom tako da je potpuno prekrivena površina. Ostavite listove da se malo osuše, stavite u rernu i pecite na najnižoj temperaturu sve dok ne postanu hrskavi. Izvadite bombinice iz rerne, ostavite da se dobro ohlade i spremne su za posluživanje. Čuvaje bombonice u hermetički zatvorenoj kutiji.

Savet plus

Odaberite manje listove nane jer se prosto tope u ustima.Veće listove je potrebno žvakati i ponekad ih je teže progutati.

 

Foto: La_vanda / gettyimages.com