NAPRAVITE PRIRODNI ASPIRIN

by | 30.05.2023
napravite-prirodni-aspirin_napravite-prirodni-aspirin.jpg

Organizam ga lakše prerađuje za razliku do klasičnih tableta ovog leka

Kora vrbe se vekovima koristila kao prirodno sredstvo protiv bolova. Njen glavni sastojak je salicin, a mi ćemo vam otkriti kako da napravite prirodni aspirin.

Prirodni aspirin se krije u kori vrbe

Salicin je dragoceni sastojak iz kore vrbe. U farmaceutskoj industriji se koristi sintetizovan i glavni je satojak aspirina. Smatra se da prirodni silicin bolje ublažava bol u donosu na sintetički. Pred toga je bez hemijskih spojeva koje se nalaze u tableti, a mogu da izazovu stomačne tegobe i lakši je za jetru.

Lekoviti sastojci

Pored salicina, kora vrbe takođe sadrži saligenin, salikortin, populin) tanine, flavonoide i fitoestrogene. Aktivni sastojci imaju protivupalno, antiseptično i analgetično dejstvo. U narodnoj medicini, kora vrbe se koristi da snizi krvni pritisak, zatim u slučaju groznice i virusne infekcije. Može da uklonite parazite iz tela i zaustaviti dijareju.

Postoji više od 300 vrsta vrbe, a svaka je malo drugačija. Svi sadrže salicin u različitim količinama. Kora vrbe može se koristiti za sve iste svrhe kao i klasični aspirin. Smanjuje bol i temperaturu i deluje protivupalno. U jednoj studiji pokazalo se da je kora vrbe podjednako efikasna kao ibuprofen u lečenju bolova u donjem delu leđa.

Kako se pravi prirodni aspirin

Kora vrbe može se ubrati direktno sa debla drveta. Međutim, bolje je da koru nožićem sastružete s malih grana. Lakše je nožićem skinuti nežnu korus grane. Pored toga, nećete oštetiti drvo.

Čaj od vrbe

Najlakši način da dobijete salicin iz kore vrbe je čaj. Kašičicu iseckane kore vrbe prelijte šoljom ključale vode. Sklonite s vatre, ostavite poklopljeno da odstoji pola sata. Procedite i pijte do tri šolje dnevno posle jela.

Tinktura od kore vrbe

Ukoliko želite da odmah, nadohvar ruke imate salicin, da ne morate da čekate da se skuva čaj, napravite tinkturu. Ona se pravi na sledeći način: Napunite 2/3 teglu osušenom i iseckanom korom vrbe. Prelijte koru alkoholom ili votkom do 2,5 cm ispod vrha tegle. Dobro zatvorite teglu. Promućkajte i ostavite teglu na hladnom tamnom mestu šest nedelja. Protresite teglu s vremena na vreme. Procedite tinktutu u čistu flašu od tamnog stakla. Držite tinkturu na tamnom i hladnom mestu.

Dnevna doza tinkture od kore vrbe je jedna kašičica dnevno.

Kapsule od vrbe

Ako ste u mogućnosti da uberete samo unutrašnju koru vrbe, možete je osušiti, samleti i sipati u želatinske kapsule. Vaše domaće kapsule neće biti standardizovane kao kupljene, ali su zgodne za brzu upotrebu.

 

Foto: HeikeRau/ gettyimages.com