MELEM OD MRTVE KOPRIVE UBLAŽAVA BOL I OTOK

by | 25.05.2023

Iskoristite blagodeti prirode i napravite domaći lek

 MELEM OD MRTVE KOPRIVE UBLAŽAVA BOL I OTOK

Naučite kako da napravite korisni melem od ljubičaste mrtve koprive i drugog bilja koji ublažavaju bol i otok. Budući da je odlično sredstvo za prvu pomoć to je razlog zašto treba da ga imate u kući.

BILJE KOJE SMIRUJE BOL I OTOK

Upoznajte biljke iz narodne medicine koje zahvaljujući svojim lekovitim svojsvima ublažavaju ove simptome bola u kostima i mišićima i otoka. Meleme je odličan i za iritiranu kožu, obod insekta, posekotine i ranice:

  • Ljubičasta mrtva kopriva (Lamium purpureum ) je poznata kao adstringens, takođe ima odlično antiinflamatorno, antibakterijsko i antigljivično svojstvo.
  • Arnika (Arnica montana) je protivupalna biljka koja se tradicionalno koristi za lečenje otoka, modrica, bolova u mišićima i artritičnih zglobova.
  • Koren gaveza (Symphytum officinale) može biti od pomoći u slučaju modrica, uganuća, istegnuća, grčeva i otoka.

Kako se priprema melem koji ublažava bol i otok

Napravite ulje od ljubičaste mrtve koprive

Ovo ulje je srce melema. Može da se napravi samo od ljubičaste mrtve koprive, a još bolje je ako se kombinuje s dve moćne biljke poput arnike i korena gaveza. Prvo napravite čajnu mešavinu od jednakih delova ljubičaskte mrtve koprive, arnike i korena gaveza.

Ovo je bez način pravljenja lekovitog ulja ukoliko nemate vremena da čekate nekoliko nedelja. Vatrostalnu teglu dopola napunite biljnom mešavinom. Prelijte preko bilja hladno ceđeno maslinovo ili suncokretovo ulje do vrha tegle.

Potom teglu stavite u lonac s vodom i kuvajte na laganoj temperaturi oko dva do tri sata uz povremeno mešanje. Izvadite teglu iz lonca, ostavite da se smlači.

Procedite ulje i sipajte ga u čistu flašicu. Čuvajte je na hladnom i tamnom mestu najviše do godinu dana.

Recept za melem

Sastojci:

  • 43 g ulja od ljubičaste mrtve koprive (arnike i gaveza)
  • 4 g tamanu ulja
  • 7 g pčelinjeg voska
  • 30 kapi esencijalnog ulja peperminta
  • 5 kapi esencijalnog ulja bobica kleke
  • 4 kapi esencijalno ulje ruzmarina

Priprema: U vatrostalnu posudu sipajte ulje od ljubičaste mrtve koprive i vosak. Stavite u šerpu s vodom i zagrejte na laganoj vatri dok se vosak ne istopi. Izvadite činiju iz lonca, dodajte esensijalno ulje. Topli smesu sipajte u teglicu ili plastičnu kutijicu. Čuvajte melem na hladnom i suvom mestu najviše do godinu dana.

 Foto: Orest Lyzhechka / gettyimages.com