KAKO REGULISATI HORMONE POMOĆU BILJA

by | 23.05.2023

Prema nučnim istraživanjaživanjima određene biljke mogu da utiču na funkcije endokrinog sistema

KAKO REGULISATI HORMONE POMOĆU BILJA

Za dobro zdravlje i vitalnost važno je držati hormone pod kontrolom. Njihov disbalans dovodi do problema s plodnošću, bolestima štitne žlezde, dijabetesa i drugih bolesti.

Zašto treba držati hormone pod kontrolom

Hormoni su hemijski jedinjenja zaslužena za ćelijsku komunikaciju. Oni su osnova endokrinog sistema koji reguliše rast, reprodukciju, metabolizam, temperaturu, pa čak i aspoloženje.

Hormonska neravnoteža, koja podrazumeva premalo ili previše određenog hormona, može imati štetne neželjene efekte. Oksidativni stres, neplodnost i endokrini poremećaji kao što je bolest štitne žlezde i dijabetes su samo neka stanja koja mogu biti posledica hormonskog disbalansa.

Žene u određenim periodima tokom svog životnog ciklusa, posebno tokom puberteta, trudnoće i menopauze prolaze kroz prirodne promene nivoa hormona. Takođe i muškarci mogu iskusiti simptome hormonske neravnoteže tokom puberteta ili kako stare, iako često sporije i manje primetno nego žene.

Kako bilje utiče na hormone

Seme crnog kumina

Seme crnog kumina je moćan antioksidans, a i sadrži timohinon, biljno jedinjenje koji deluje kao estrogen. To znači da može da olakša simptome menopauze kada telo proizvodi manje ovog hormona. Ovo seme takđe reguliše nivo insulina i hormone štitne žlezde. Uiče i na lutropin koji kod žena utiče na začeće, dok kod muškaraca na lučenje testosterona.

Ašvaganda

Ašvaganda je biljni adaptogen. Utiče na lučenje kortizola što pomaže telu da se bolje odreaguje na stres i donosi kvalitetan san. Prema istraživanjima ašvaganda takođe utiče na nivo insulina i reproduktivne hormone. Ašvaganda drži pod kontrolom nivo TSH hormona štitne žlezde.

Konopljika

Dostupna je na tržištu u obliku ekstrakta ili kapsula. Olakšava simptome menopauze i poboljšava funkciju reproduktivnih organa, naročito ako se radi o neplodnosti. Ona može da smanji nivo prolaktina, hormona koji luči endokrina žlezda hipofiza, a koji reguliše menstrualni ciklus i smanjuje simptome PMS-a. Osim toga, poboljšava lučenje dopamina, neurotransmitera koji donosi osećaj zadovoljstva.

Majoran

Majoran sadrži bioaktivna biljna jedinjenja kao što su flavonoidi i fenolne kiseline. Prema istreživanjima utiče na lučenje kortizola što stvara veću otpornost na stresne situacije. Majoran takođe utiče i na polni hormon estradiol koji utične na ženske reproduktivne organe. Ovaj hormon je izuzetno važan za zdrave kosti i zglobove kod žena u menopauzi. Takođe, majoran smanjuje nivo šečera u krvi.

Napomena: Ovi biljni lekovi se ne preporučuju trudnicama, dojiljama, osobama koje uzimaju hormonsku terapiju za neki endokrni poremećaj.

Saveti

Pored biljnih lekova, postoji mnogo prirodnih načina da držite svoje hormone pod kontrolom: Izemđu ostalog, zdrava ishrana, redovno vežbanje, kvalitetan san i šetnja po prirodi.

 

Foto: Yana Tatevosian / gettyimages.com