PUTER KEKS S LEKOVITIM I JESTIVIM CVEĆEM

by | 20.05.2023
puter-keks-s-jestivim-cvecem_puter-keks-s-lekovitim-i-jestivim-cvecem.jpg

Delikatno slatki, keksići s cvećem su tako lepi, a jednostavni za izradu

Ukoliko ste ljubitelj slatkiša, predlažemo vam da napravite keksiće s jestvim cvećem. Biće vam pravo zadovoljstvo da ih poslužite ih gostima. Stiče se utisak kao da su cvetići uzeti sa stranica herbarijuma.

Iznenadite goste keskićima s jestivim cvećem

Lepo je iznenaditi ukućane s nekim novim receptom, naročito ako je reč o slatkišima. Upravo zatvo vam donosimo jednostavan recept za puter keks s jestivim cvećem koji će vas oduševiti. Puter keks se odlično ide u kombinaciji s jestvim cvećem, kao i začinskim biljem.

Presvano umesto ušećerenog cveća

Presovanje jestivog cveća je ste zamena za ušećereno cveće s belancetom, uobičajenim načinom ukrašavanja kolača i torti. U svakom slučaju, naš izbor je zdraviji, sačuvaćete hranljive i lekovite vrednosti cveća i jednostavniji je za izradu. U ove puter kekse možete dodati i razne arome, pa čak ih obojiti u omiljenu boju.

Poboljšajte ukus jestivim cvećem

Na našem tržižtu mogu da se kupe gotova pakovanja jestivog cveća u kojem se obično nalaze: dan i noć, hrizanteme, karanfil, Ehinacea, petunija, salvija,verbena, fuksija i begonija. Na primer dan i noć pojačava slatkoću, dok beginija daje ukus sličan kiseloj jabuci. Po želji možete dodati i neko svoje omiljeno začinsko, lekovito bilje koje ste ubrali u bašti. Pustite mašti na volju i napravite keks po svojim željama. Mi vam donosimo osnovni recept, a vi ga modifikujte po svojoj želji.

Kako se prave puter keksi

Sastojci:

  • 1,5 šolje putera
  • 300 g žutog šećera
  • 2 kašičice soli
  • 3 velika žumanca
  • 2 kašike ekstrakta vanile
  • 4 šolje višenamenskog brašna
  • 2 šolje mešanih jestivih cvetnih latica i nežnog bilja

Priprema: Mikserom mutite puter, šećer i so, oko minut-dva na srednjoj brzini dok se sastojci ne sjedine. Mutite i dalje miskerom, dodajte žumance i ekstrakt vanile. Potom dodajte brašno i mutite na najmanjoj brzini oko pet minuta.

Razvaljajte testo na podlozi na 8 mm debljine. Čašom isecite kolutiće testa. Na svaki kolutić nežno stavite cvetić. Preko kolutića stavite papir za pečenje i pažljivo ih pritisnite oklagijom kako bi se cvetovi utisnuli u testo. Pažljivo lopaticom stavljaje kolutiće u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje.

Stavite preko njih papir za pečenje i tepsiju ostavite u zamrzivaču da odstoji 24 časa. Zamrzavanje omogućava cveću da zadrži boju i nakon pečenja. Zagrejte rernu na 160 ° C, tepsiju postavite na srednju rešetku i pecite 10 minuta ili dok ivice ne porumene.

Izvadite iz rerne, pospite šećerom od trske i ostavite da se ohlade. Keksiće možete da čuvate u hermetički zatovrenoj kutiji u frižideru do tri nedelje, a u zamrzivaču do dva meseca.

 

Foto: pullia / gettyimages.com