ZA LEPO LICE VAM TREBA – KRASTAVAC!

by | 17.05.2023

Ako redovno koriste preparate na bazi krastavca, koža će vam biti čvrsta, zategnuta i elastična

 ZA LEPO LICE VAM TREBA – KRASTAVAC!

 

Ako želite da imate lepo lice, zdravu i zategnutu kožu – za to će se pobrinuti krastavac. Ovo povrće sadrži obilje antioksidansa koji pomažu koži da savlada slobodne radikale koji uzrokuju starenje. Krastavac je veoma bogat nutrijentima (vitamin A, B1, C i kalijum), koji su izuzetni važni za kožu.

Osim dragocenih minerala i vitamina, krastavac sadrži i visok procenat vode, što ga čini idealnim sredstvom za hidrataciju kože. Više od bilo kog drugog voća ili povrća vlaži kožu i čini je jedrom, hidriranom i mekom. Upravo se zato krastavac najčešće koristi za negu suve i dehidrirane kože, koja se peruta i zateže. Što je najbolje, rezultati su odmah vidljivi.

Maska od krastavca za lepo lice bez bora

Oljuštite i uklonite semenke iz lolovine manjeg krastavca. Zatim ga iseckajte i ubacite u blender. Dodajte kašičicu ulja pšeničnih klica, kašičicu pavlake, kašiku mleka i kašiku listića svežeg peršuna. Dobro imiksajte. Nanesite masku na prethodno očišćeno lice, vrat i dekolte. Ukoliko je maska suviše tečna, možete je naneti preko sterilne gaze, da vam ne bi klizila s lica. Ostavite masku da deluje otprilike pola sata, a zatim isperite mlakom vodom.

Maska za masnu i aknoznu kožu

Izmiksajte u blenderu pola manjeg neoljuštenog krastavca (prethodno dobro opranog). Zatim to pomešajte s kašikom samlevenih ovsenih pahuljica. Mešajte dok se ne dobije ujednačena smesa. Zatim dodajte tome nekoliko kapi eteričnog ulja čajnog drveta i ponovo dobro promešajte. Masku nanesite na prethodno očišćeno lice i ostavite da deluje pola sata. Zatim dobro isperite mlakom vodom.

U čemu je tajna:

  • Krastavac će vratiti vlagu masnoj koži, koja je vrlo često dehidrirana.
  • Ovsene pahuljice dubinski čiste kožu i uklanjaju naslage nečistoća duboko iz pora. Eterično ulje čajnog drveta deluje antibakterijski, te je odličan izbor za ublažavanja akni i upala na koži.

Tonik za lepo lice od krastavca

Izrendajte jedan krastavac i iscedite sok kroz gazu. Isto to ćete uraditi i s jednom celom šargarepom. Zatim pripremite čaj od nane i kamilice, tako što ćete kesice čaja staviti u pola šolje vrele vode i ostaviti to da se ohladi. Zatim procedite i pomešajte sve sastojke. Tonik prespite u staklenu bočicu s prskalicom. Koristite ga za svakodnevno čišćenje ujutru i uveče.

Kamilica je odlična za umirenje kože, šargarepa obezbeđuje vitamin A, dok je krastavac rezervisan za intenzivnu hidrataciju. Ovaj tonik čuvajte u frižideru i koristite dva do tri dana.

 

Foto: OksanaKiian/gettyimages.co.uk