AKO IMATE ENDOMETRIOZU, NABAVITE RICINUSOVO ULJE

by | 17.05.2023

Čajevi i masaža uljem pokazali su se kao dobri saveznici u borbi s endometriozom

 

Uobičajeni simptomi koji ukazuju na endometriozu jesu bolne menstruacije, bolovi u karlici, u donjem delu stomaka i leđa, u zglobovima. Na spisku tegoba nalaze se i bolovi prilikom seksualnog odnosa, pražnjenja i mokrenja, te mučnina, nadimanje, problemi s varenjem, hronični umor i neplodnost.

Najbolji recepti za endometriozu

Čaj od hajdučice i virka

Pomešajte 50 g hajdučke trave, 50 g virka, 25 g majčine dušice, 20 g nane i 20 g koprive, pa dve kašike mešavine prelijte sa 5 dl ključale vode i ostavite to poklopljeno da odstoji pola sata. Procedite i pijte tokom dana. Terapija traje mesec dana.

Obloge od gline

Pomešajte tri-četiri kašike gline s toplom vodom, a zatim to nanesite u debljem sloju na stomak između pupka i pubične kosti. Prekrijte taj deo plastičnom folijom i utoplite ga ćebetom. Ostavite to da deluje sat vremena, a zatim isperite mlakom vodom. Ponavljajte postupak najmanje deset dana.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje pomaže u ublažavanju bolova koje prate endometriozu, jača cirkulaciju, održava dobro zdravlje jajnika, materice i jajovoda, poboljšava kvalitet jajne ćelije i uvećava šanse za trudnoću. Umasirajte ricinusovo ulje direktno u kožu abdomena, ali prethodno ga pomešajte s nekoliko kapi esencijalnog ulja, poput onog lavandinog, da biste dodatno pojačali efekat opuštanja mišića u karličnom delu.

Čaj od maslačka

Maslačak je prirodni lek za endometriozu. Ova biljka prepuna je vitamina i minerala važnih za žensko reproduktivno zdravlje. Ukoliko žena koja pati od endometrioze ima i deficijenciju kalcijuma, vitamina A ili K, ove elemente može nadoknaditi konzumiranjem maslačka i istovremeno smanjiti upalu, bolove i stres. Ubacite kašičicu sušenog korena maslačka u šolju iz koje ćete piti čaj. Prelijte sve vrelom vodom, pa pustite da odstoji deset minuta. Procedite i dodajte malo meda. Pijte dva do tri puta dnevno, dok simptomi ne nestanu.

Napitak od kurkume

Za lečenje endometrioze prirodnim putem koristi se i kurkuma. Ona ne služi samo za poboljšavanje ukusa i promenu boje jela – dragocena je i u lečenju mnogih bolesti i zdravstvenih poremećaja, među kojima je i endometrioza. Ključna komponenta – kurkumin − ponaša se kao sredstvo za borbu s upalama i utiče na razvoj endometrijalnih ćelija. Napravite čaj od kurkume tako što ćete prokuvati 200 ml vode, a zatim skinuti to sa šporeta i dodati kašičicu ovog žutog začina u prahu, kao i malo đumbira, kašičicu meda i nekoliko kapi limuna. Pijte napitak dok je topao, najviše tri puta dnevno.

 

Foto: Gonzalo Calle Asprilla/gettyimages.co.uk