ALOPECIJA: KAD KOSA OPADA U PEČATIMA

by | 13.05.2023
alopecija_alopecija-kad-kosa-opada-u-pecatima.jpg

 

Hormoni su glavni krivci za prekomerno opadanje kose, a problem može izazvati i stres

 

 

 

Zašto kosa opada u pečatima? Različiti uzroci mogu doprineti razvoju alopecije: pored naslednog faktora, pod povećanim rizikom su ljudi izloženi stresnim situacijama, te oni koji imaju neki hormonalni poremećaj. Naročito u vezi s testosteronom. Autoimune i infektivne bolesti, povrede, anemija usled nedostatka gvožđa, kao i poremećaj u radu štitaste žlezde takođe mogu uzrokovati gubitak kose. Ukoliko primetite da se proces rasta kose ne normalizuje tokom više od tri meseca, obavezno posetite dermatologa. I isprobajte sledeće recepte

Kad kosa opada u pečatima pomoći će vam…

1. Losion od hmelja i ljute papričice

Pet kašika šišarki hmelja pomešajte s istom količinom seckane ljute paprike. Prelijte litrom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji dva sata. Procedite i masirajte kosu svake druge večeri po pola sata, ne duže od 15 dana.

2. Sok od breze

I brezin sok može biti od pomoći protiv alopecije. Na stablu izbušite rupu, ne dublju od 10 cm. U nju gurnite jedan kraj cevčice, a drugi kraj stavite u flašu privezanu za stablo. Pošto se sok slije u posudu, rupu začepite pčelinjim voskom.

Upotreba: Ujutru i uveče sokom natopite vatu i pet minuta kvasite mesta na glavi odakle je kosa opala. Trajanje terapije nije ograničeno – sve dok kosa ne počne da raste. Sok čuvajte u frižideru, ali ne duže od sedam dana. Inače, brezov sok može se upotrebljavati i u kombinaciji s tinkturom od arnike. Nekoliko kapi tinkture treba razblažiti u čaši vode i pomešati s čašom brezovog soka.

3. Tinktura od lavande

Pojedini fitoterapeuti protiv opadanja kose preporučuju tinkturu od lavande, koja se pravi na sledeći način: 15 g cveta lavande potopi se u 100 ml 70-procentnog alkohola, a pošto odstoji dve nedelje, procedi se kroz gazu i koristi za masažu kože glave svakog dana po pet minuta. Lavanda se može upotrebljavati i u kombinaciji s kamilicom, ali se onda ne pravi tinktura.

Recept: Pomešajte jednake količine cveta lavande i cveta kamilice. Dve kašike smeše prelijte sa 500 ml ključale vode, ostavite da odstoji pola sata i procedite. Koristite za pranje kose svake druge večeri. Umesto biljaka mogu se koristiti i njihova eterična ulja, tako što se po nekoliko kapi razblaži u vodi za pranje kose.

4. Kopriva

Opadanju kose najbrže ćete stati na kraj ako koristite preparate od koprive. Sto grama korena koprive prelijte litrom komovice. Ostavite da odstoji osam dana na toplom i svetlom mestu. Procedite i dodajte nekoliko kapi ricinusovog ulja. Upotrebljavajte za masiranje kose svakog drugog dana. Da biste pojačali efekat, koprivu možete kombinovati s kamilicom ili čičkom, s tim što se u tom slučaju umesto korena koristi list.

Foto: udra/gettyimages.co.uk