BILJNE KUPKE I JASTUČIĆI OD BILJA TERAJU NESANICU

by | 08.05.2023

Ako ne možete da zaspite ili se budite tokom noći, isprobajte sledeće recepte – spavaćete kao beba…

 

Postoje mnogo bolji načini da oterate nesanicu od lekova, a pritom ne izazivaju nuspojave i zavisnost. Osim čajeva koji zaista rade posao – obavezno isprobajte umirujuće kupke i napravite jastučiće od lekovitog bilja.

Kako da oterate nesanicu

1. Biljne kupke

Ne samo što će vam pomoći da se opustite i da lakše zaspite već će delovati i kao pravi melem na kožu, kosti i zglobove. Uz to, budući da se pore šire pod uticajem tople vode, lekoviti sastojci lakše prodiru kroz kožu i brže deluju.

Recepti:

  • Pomešajte po dva kašike latica ruže, korena valerijane, cvetova kamilice, lista matičnjaka, lavande, hmelja i pelina. Sve naspite u 2 l ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno dva sata. Dodajte vodi za kupanje.
  • U kadu napunjenu toplom vodom naspite šolju sode bikarbone, šolju gorke soli i po 10 kapi etarskog ulja lavande i kamilice.

NAPOMENA: Iako su lekovite, biljne kupke ne preporučuju se osobama koje imaju nizak krvni pritisak, jer ga dodatno snižavaju, kao ni trudnicama.

2. Napravite jastučiće od bilja

Sašijte od platna vrećice (najbolje pamučne), napunite ih sitno iseckanim biljkama, a zatim ih zašijte ili svežite kanapom. Nije neophodno da jastuci budu veliki kao onaj na kom spavate. Dovoljne su vrećice dimenzija 10 cm x 20 cm. Ove jastučiće možete držati pored jastuka, ili ih ubaciti u jastučnicu − kako se ne bi „šetali“ tokom noći. Kao što smo naveli u uvodnom delu, slobodno ih možete držati i pored bebinog uzglavlja, jer nema nuspojava.

Napomena: Pažljivo iseckajte biljke i odstranite im sve oštre grančice. Pre spavanja, nekoliko puta stisnite vrećicu ili je protrljajte dlanovima.

Najefikasnija mešavina:
Sastojci:
  • 5 g cveta lavande
  • 25 g latica ruže
  • 25 g cvetova kamilice
  • 25 g matičnjaka
  • 10 g ruzmarina

Količina zavisi od veličine vrećice, a možete dodati i pokoju kap etarskog ulja. Da biste pojačali lekovitu moć „jastučića za miran san“, kad ga napunite, dodajte nekoliko kapi etarskog ulja po želji. Najčešće se korite lavanda, jasmin, ruža i matičnjak.

3. Šolja čaja za miran san

Neke biljke, poput lavande, samo svojim mirisom prizivaju san, dok su druge najefikasnije ako se uzimaju u obliku čajeva, ili ukoliko se ubace u umirujuću kupku pre spavanja. S druge strane, treba biti oprezan, jer mnoštvo biljaka koje su lek za razne tegobe idu naruku nesanici. Stoga, ljudi koji noću ne mogu zaspati treba da izbegavaju cimet, muskatni oraščić, origano, ruzmarin…

Recept: Prelijte po tri kašičice sitno iseckanih i promešanih listova nane i matičnjaka, korena valerijane i cveta kamilice s pola litra ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno dva sata. Procedite i pijte dvaput dnevno po 2 dl. Po želji, zasladite domaćim medom.

 

Foto: ChamilleWhite/gettyimages.co.uk