6 NAJEFIKASNIJIH BILJAKA PROTIV ZATVORA

by | 08.05.2023

 Najpre pokušajte da rešite problem pomoću prirodnih laksativa, a one veštačke uzimajte samo ako vam to lekar preporuči

 

Nije nužno da se odmah okrećemo lekovima ako je u pitanju blaži oblik zatvora. U tom slučaju možemo računati na snagu i moć lekovitog bilja.

Naime, dugotrajna primena sintetičkih lekova za opstipaciju nije preporučljiva, jer može izazvati zavisnost i sasvim suprotne efekte (zatvor i lenjost creva), ali i ozbiljno oštetiti tkivo kolona, uzrokujući upalu sluznice i mišića, te dodatno pogoršavajući kompletnu probavu. 

Mnogo je bolje rešiti problem na prirodan način – odgovarajućom ishranom i fizičkom aktivnošću − a po potrebi i primeniti domaće preparate, koji imaju mnogo blaže nuspojave i jednako su efikasni, mada neke od njih takođe treba primenjivati oprezno. Dobro poznate biljke sena i krušina moraju se pažljivo dozirati, jer mogu izazvati vrlo neprijatne nuspojave.

Da se rešite zatvora pomoći će vam…

1. Sena

Sena sadrži supstancu poznatu kao glikozid, koja je najodgovornija za laksativno dejstvo ove biljke, jer upravo ona stimuliše rad probavnog trakta. Međutim, sena se mora koristiti veoma pažljivo, retko i u manjim količinama, i to u sklopu čajnih mešavina, jer u suprotnom može oštetiti creva.

2. Kim

Kim pomaže lučenje pljuvačne kiseline, te tako podstiče prvi korak u procesu varenja hrane. Kim sadrži i supstancu timol, koja podstiče žlezde da luče adekvatne kiseline, žuč i enzime potrebne za varenje. Pravilno svarena hrana prvi je korak ka održavanju zdravog probavnog trakta i izbegavanju problema opstipacije. Zato ne oklevajte da ubacite u jelo ovaj začin kad god možete.

3. Menta

Mentol smiruje stomak u slučaju grčeva, ali i pomaže stolici da se lakše kreće kroz creva. Savetuje se da ljudi koji relativno često imaju problem sa zatvorom popiju šolju čaja od mente posle svakog obroka.

4. Maslačak

Listovi svežeg maslačka mogu se dodati salati, ali za potrebe opstipacije – najbolje je uzimati ga u vidu čaja. On pomaže lučenje žuči, koja omogućava da se odgovarajući enzimi dovedu do probavnog trakta, te da se efikasno razgrade ulja i masnoće iz hrane. Maslačak se ponaša i kao diuretik, jer povećava količinu vode u probavnom traktu i u samoj stolici, te tako pomaže pražnjenje creva. Poput čaja od mente, šolju čaja od maslačka treba piti posle svakog obroka.

5. Kamilica

Šolja čaja nakon obroka umiruje i opušta mišiće u crevima, što olakšava i ubrzava prolazak hrane kroz probavni trakt. Stres često može prouzrokovati zatvor, a u tim slučajevima kamilica je odličan prvi korak ka rešavanju problema, jer ona opušta celokupni organizam.

6. Beli slez

Za razliku od velike većine čajeva, čaj od belog sleza gust je i sluzav, a upravo je ta sluz ključni igrač. Sigurno su vam preporučivali da pijete beli slez u slučaju grlobolje, jer ta sluz oblaže grlo i umiruje upalu. Stoga se preporučuje čaj od belog sleza − on takoreći podmazuje creva i umiruje blage upale. Ovo olakšava probavnom traktu da svari i razgradi sve namirnice, što je ključno ukoliko želite da izbegnete problem s opstipacijom.

 

Ovo zaista deluje!

Prelijte 100 g suvih šljiva bez koštica sa 2 dl vrele vode i ostavite to da odstoji dva-tri sata. Nakon toga ocedite tečnost, a šljive pomešajte sa 30 g mlevenih semenki lana, pola kašičice mlevene sene i dve kašike maslinovog ulja. Dobro izmešajte i formirajte kuglice veličine oraha, koje treba da čuvate u frižideru u zatvorenoj posudi. Uzimajte svako veče, pola sata pre spavanja, po kuglicu. I uz to popijte čašu vode.

Foto: fermate/gettyimages.co.uk