BREZA I PERŠUN UKLANJAJU CISTE NA BUBREGU

by | 06.05.2023

Čajevi i medne mešavine zaustavljaju rast cista, a ponekad ih čak potpuno eliminišu

 

Ciste na bubregu obično se otkrivaju tokom rutinskog ultrazvučnog pregleda i uglavnom ne daje simptome. Takvu cistu treba pratiti, ali je ne treba lečiti. Problem nastaje kad se na oba bubrega javi više cista, ili ukoliko dođe do njihovog uvećanja. To znači da se razvila policistična bolest bubrega, koja, ukoliko se zapusti, s vremenom vodi ka ozbiljnoj bubrežnoj slabosti.

U tom slučaju, krv u mokraći, bol u slabinskom delu leđa, ili pak učestale infekcije urinarnog sistema − mogu biti pokazatelji poremećaja uzrokovanog cistama. Ipak, među biljkama postoje lekovite vrste koje mogu stati na put rastu cista, a u narodnoj medicini iskustva govore da su zabeleženi i slučajevi njihovog potpunog povlačenja s organa koji su zahvatile.

Prirodna terapija za ciste na bubregu

1. Breza

List breze deluje kao diuretik, intenzivira eliminaciju štetnih materija putem mokraće stimulišući pražnjenje vodenog sadržaja u cistama. Istovremeno, on je i antiseptik urinarnog sistema. Kašiku osušenog i usitnjenog lista breze pomešajte sa isto toliko mirođije, bosiljka, hajdučke trave, trešnjinih peteljki i troskota. Sve poparite litrom ključale vode, pa kad se čaj skroz ohladi, procedite ga i pijte ga s medom.

2. Peršun

Sveži list peršuna jedan od najbogatijih izvora vitamina C, ali koren te biljke, zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima, deluje kao diuretik. Sa 700 ml proključale vode prelijte tri kašike usitnjenog korena peršuna i kašiku sitno seckanog troskota. Poklopite to, pa nakon sat i po procedite. Čaj pijte pre jela.

3. Rastavić

Čajna mešavina s rastavićem doprineće tome da se ciste umanje i da se eventualna upala smiri. Potrebno je pomešati jednake delove usitnjenih nadzemnih delova troskota, rastavića, kantariona i bele imele, kao i listova koprive, žalfije i cveta nevena. Od mešavine uzmite dve kašike, pa ih izručite u sud i prelijte sa 500 ml hladne vode, pa kratko prokuvajte do pojave prvog ključa. Potom sklonite s vatre, pa kad se čaj nakon sat vremena prohladi, procedite ga i pijte tokom dana

Pomoći će vam i medne mešavine

Sjedinjavanjem lekovitih vrsta s medom dobijaju se slatki − ali efikasni pripravci u borbi s cistama na bubrezima. Ipak, da bi se uočili prvi pozitivni rezultati, potrebno je da prođe i do nekoliko nedelja. Probajte neki od sledećih recepata:

Med i brusnice: Brusnica deluje protivupalno, antibakterijski, kao antiseptik i diuretik. Zahvaljujući tim svojstvima, često se koristi u tretmanu urinarnih tegoba. Pomešajte 400 g osušenog i usitnjenog ploda brusnice s kilogramom livadskog ili šumskog meda. Ostavite to da odstoji 24 sata, pa uzimajte po kašičicu pre glavnih obroka.

Med i čuvarkuća: Sjedinite jednake količine meda i sveže samlevenih listova čuvarkuće. Pripremljenu mešavinu čuvajte u frižideru sedam dana, uz povremeno mešanje, a potom otpočnite s njenim korišćenjem. Uzimajte po kašičicu (plastičnu ili drvenu) natašte. Kao alternativa ovom pripravku može poslužiti čaj od čuvarkuće, koji ćete pripremiti tako što ćete dve kašičice listova čuvarkuće preliti sa 250 ml ključale vode, a zatim to poklopiti te nakon sat i po procediti. Od pripremljene količine ispijte nekoliko gutljaja ovog čaja pre svakog glavnog jela.

 

Foto: Liudmyla Yaremenko/gettyimages.co.uk