5 BILJAKA ZA ZDRAV PANKREAS

by | 03.05.2023
zdrav-pankreas_5-biljaka-za-zdrav-pankreas.jpg

Za poboljšanje i održavanje zdravlja ove žlezde, pre svega su važni pravilna ishrana i životne navike, međutim, ne treba potcenjivati ni moć lekovitih trava

Pankreas ili gušterača je žlezda s unutrašnjim i spoljašnjim lučenjem, čiji je pravilan rad od ključnog značaja za održavanje zdravlja probavnog i endokrinog sistema. Dve su osnovne funkcije ove žlezde: proizvodnja enzima koji pomažu razgradnju proteina i masti, kao i lučenje insulina, hormona važnog za regulisanje nivoa šećera u krvi.

Ako ne funkcioniše pravilno, nutritivna jedinjenja iz hrane ne mogu se adekvatno apsorbovati, pa se javljaju različite tegobe koje mogu prerasti u ozbiljne bolesti. Poput akutnog i hroničnog pankreatitisa (zapaljenje pankreasa), dijabetesa i karcinoma.

Za poboljšanje i održavanje zdravlja pankreasa pre svega su važni pravilna ishrana i životni stil, međutim, i preparati od određenih biljaka mogu doprineti prevenciji oboljenja te žlezde i ublažavanju tegoba koje ih prate.

Koje su biljke dobre za pankreas

1. Maslačak

Brojna blagotvorna svojstva lista, cveta i korena maslačaka poznata su još od davnina. U sastav te biljke ulazi obilje važnih vitamina i minerala kao što su vitamin B6, C-vitamin, kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, folna kiselina. Pored toga što je odličan diuretik, maslačak pospešuje izlučivanje žuči, čisti jetru, ublažava simptome alergija, snižava nivo holesterola u krvi. Čaj od korena maslačka pospešuje čišćenje digestivnog trakta i pomaže u prevenciji karcinoma pankreasa. Pritom, podstiče organizam da se intenzivnije bori protiv maligniteta, delujući efikasnije od hemoterapije, jer uništava isključivo ćelije zahvaćene karcinomom.

2. Neven

Ova mirisna biljka, prelepih narandžastih ili svetložutih cvetova, takođe je jedna od najčešće korišćenih u fitoterapiji. Cvetovi, lišće i stabljike nevena upotrebljavaju se uglavnom u sušenom obliku, a od njih se spravljaju čajevi, tinkture, ulje i mast. Neven sadrži glikozide, kalendulin, karotenoide, likopen, provitamin A, kalijum, tanine, flavonoide, etarska ulja, gorke supstance… Zahvaljujući obilju lekovitih sastojaka, preparati na bazi te biljke koriste se u lečenju širokog spektra bolesti. Ona je čest sastojak čajnih mešavina korišćenih za ublažavanje tegoba koje prate oboljenja pankreasa. Takođe je ustanovljeno da ekstrakt nevena može podstaći obnavljanje tkiva te žlezde.

3. Beli luk

Budući da je neizostavni začin brojnih jela i još jedan univerzalni biljni lek, ovu biljku nije moguće izostaviti ni kada je reč o zdravlju pankreasa. Bilo da se upotrebljava svež, termički obrađen ili u vidu čaja, zahvaljujući obilju vitamina, minerala i drugih dragocenih sastojaka, beli luk višestruko blagotvorno deluje na zdravlje. Dokazano je da čaj od ove biljke deluje protivupalno, snižava nivo šećera u krvi i podstiče gušteraču da proizvodi dovoljnu količinu insulina.

4. Maslinovo lišće

Preparati od listova masline detoksikuju krv, pospešuju cirkulaciju, regulišu krvni pritisak, te povoljno utiču na funkcionisanje štitaste žlezde, jetre i pankreasa. Ustanovljeno je da oleuropein, aktivno jedinjenje u maslinovom lišću, deluje protivupalno i ublažava bolove i oticanje – tegobe povezane sa pankreatitisom. Dok oleinska kiselina, koju takođe sadrži, sprečava nastanak slobodnih radikala, odgovornih za povećan rizik od nastanka kancerogenih ćelija i tumora pankreasa.

5. Kurkuma

Ova korenasta biljka iz porodice đumbira već vekovima se koristi u tradicionalnoj azijskoj medicini kao lek za brojne bolesti. Pokazalo se da kurkuma poseduje svojstva koja je čine izuzetno efikasnomu borbi protiv različitih vrsta maligniteta, uključujući i rak pankreasa. Osim toga, ova začinska biljka sadrži snažna antioksidantna jedinjenja koja sprečavaju stvaranje nitrozamina i toksično delovanje aflatoksina u organizmu, procese povezane sa povećanim rizikom od nastanka karcinoma.

Foto: Ian Lycett-King/gettyimages.co.uk

Nataša