POSTOJE MNOGO BOLJA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE UŠIJU OD ŠTAPIĆA

01.05.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 3224 | Autor: | 0

Umesto štapiće za čišćenje ušiju, koristite maslinovo ulje, slani rastvor i hidrogen-peroksid

Zašto treba izbegavati štapiće za čišćenje ušiju? Zato što mogu potisnuti ušni vosak dublje u uši i tako izazvati začepljenje. Osobe koje koriste čepiće za uši ili slušni aparat sklonije su ovakvim začepljenjima. Neki od znakova i simptoma prevelike akumulacije voska jesu bol u ušima, osećaj da je uvo puno, neugodan osećaj u ušima, buka (tinitus), privremen gubitak sluha i svrab. Postoje jednostavni prirodni lekovi pomoću kojih možete otčepiti uši i ukloniti stvrdnutu masnoću iz ušiju. Međutim, ne smeju se primenjivati u slučaju probušene bubne opne.

Prirodna sredstva za čišćenje ušiju

1. Slana voda

Slana voda je najbolje sredstvo za uklanjanje ušne masti jer omekšava nagomilani vosak. Rastvorite kašičicu morske soli u pola šolje tople vode, a zatim rastvor nakapajte u uvo (nagnite glavu tako da je začepljeno uvo okrenuto nagore). Ostanite u tom položaju tri do pet minuta, a potom se nagnite u suprotnom smeru kako bi se voda iscedila iz uha. Takođe, pomaže rastvor sirćeta i alkohola. Alkohol će poslužiti kao agens i ispariti na niskoj temperaturi, dok će se sirće boriti protiv bakterija i gljivica, i time sprečiti infekcije.

Jednostavno pomešajte jednake količine alkohola i sirćeta, pa natopite komadić vate i lagano nakapajte u začepljeno uho. Sačekajte nekoliko minuta, a potom nagnite glavu u suprotnu stranu, kako bi se iz uha odstranio rastvor i ostaci ušne masti. Iz spoljašnjeg dela uha štapićem isčistite preostali vosak.

2. Hidrogen-peroksid

Hidrogen-peroksid je još jedno odlično sredstvo za uklanjanje nataloženog voska u ušima. Zbog toga što je penušav, lako uklanja ušnu mast i bilo kakvu prljavštinu iz ušnog kanala. Pomešajte jednake količine troprocentnog hidrogen-peroksida i vode, pa nakapajte u začepljeno uvo. Ostavite da rastvor malo odstoji, a onda nagnite glavu na suprotnu stranu da iscedite višak.

3. Maslinovo ulje

Višak usne masti takođe možete ukloniti i pomoću maslinovog ulja, jer ono omekšava vosak iz ušiju, pa ga je lakše izvaditi. Uz to, njegova antispetička svojstva smanjiće rizik od infekcija. Ulje najpre blago zagrejte, a zatim 3-5 kapi nakapajte u začepljeno uvo. Ostavite da odstoji 10 minuta kako bi ušna mast omekšala. Nagnite glavu u stranu i uklonite ulje i vosak štapićima za uši.

 

Foto:dulezidar/gettyimages.co.uk

 

 

 

 

 

 

 

 

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem