KOPRIVNJAČA: KOPRIVA I OVAS SANIRAJU KOPRIVNJAČU

by | 23.04.2023
koprivnjaca_koprivnjaca-kopriva-i-ovas-saniraju-koprivnjacu.jpg

 

koprovnjaca

 

Koprivnjača ili urtikarija alergijsko je oboljenje kože, a ispoljava se u vidu crvenila, pa koža izgleda kao da je bila u dodiru s koprivom. Tako je i dobila ime. Nastanak ove vrste alergije može biti posledica uzimanja nekih kozmetičkih preparata, lekova, bakterija, virusa, gljivica, parazita… Takođe, mogu je izazvati dlake, prašina, perje, polen, a najčešće aditivi, kojih ima u gotovo svakoj prerađenoj hrani. Može nastati i nakon preteranog izlaganja jakom suncu, kao i veoma niskim temperaturama. Koprivnjača se može javiti i u kontaktu s nekim vrstama biljaka i životinja, određenim hemikalijama i otrovima. U pojedinim slučajevima uzrok je teško naći, a tad govorimo o idiopatskoj urtikariji.

Koprivnjača: Kupka od ovsa – melem za koprivnjaču 

Za ublažavanje koprivnjače stručnjaci preporučuju kupku od ovsa, jer ta žitarica sadrži salicilnu kiselinu, koja blagotvorno deluje na kožu. Kuvajte 300 g ovsa u 3 l vode otprilike pola sata, a zatim ostavite to poklopljeno da se ohladi. Procedite i sipajte u kadu s prohladnom vodom. Kupka treba da traje dvadesetak minuta. Proceđeni gustiš možete ispasirati ili samleti i naneti na plikove, pa nakon pola sata isprati hladnom vodom.

Pijte čaj od koprive

Ova lekovita biljka čisti krv i deluje antihistaminski. Ublažava upale, otoke i svrab. Kašiku usitnjenog lista koprive prelijte šoljom ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno dvadesetak minuta. Procedite i dodajte kašiku limunovog soka. Pijte dve-tri šolje čaja dnevno tokom tri dana, a zatim napravite trodnevnu pauzu, pa ponovite kuru.

Soda bikarbona sanira koprivnjaču

Naspite šolju sode bikarbone u hladnu vodu i mešajte sve dok se soda potpuno ne rastopi. Nakvasite obolelo mesto tapkanjem peškirom. Nežnim pokretima osušite kožu. Izbegavajte grubo trljanje. Ponavljajte postupak jednom dnevno.

Napomena: Izbegavajte ovu metodu ako imate otvorene rane ili duboko oštećenu kožu!

Crni slez

Mlak čaj od crnog sleza i nevenovo ulje otklanjaju alergijske reakcije na koži. Ispirajte kožu čajem i mažite se uljem nekoliko puta dnevno.

Čaga

Od sve hrane, lekovitog bilja i lekovitih gljiva – čaga je najjači antioksidans koji je dosad otkriven. Zbog toga je to biljka koja ima najjače fiziološko dejstvo na podizanje imuniteta, što je od ogromnog značaja u borbi s alergijama. Kašičicu praha od čage ubacite u 2 dl vrele vode. Mlak čaj lagano utapkajte u promene na koži. Istovremeno pijte čaj od čage. 

Foto:chokja/gettyimages.co.uk