BILJKA VERONIKA DOBRA ZA KAŠALJ, EKCEM, VARENJE

by | 07.11.2022

 Jača pamćenje, otklanja vrtoglavicu i ekcem, pomaže pravilan rad creva, olakšava iskašljavanje…

 

Kada su Rimljani zaposeli sever Evrope i tamo otkrili čestoslavicu ili razgon biljku ili veroniku (Veronica officinalis), nazvali su je „lekom sveta”. Njene lekovite moći su se tako brzo proslavile, da su ušle i u poslovicu. Kad bi Rimljanin hteo da oda priznanje i pohvali neku značajnu ličnost, rekao bi za nju da ima „toliko dobrih osobina, kao cenjena trava veronika”.

Njen cvet, koji se koristi kao lek, ima latice koje opadaju i na najmanji dodir. Nemci su duhovito nazvali ovaj cvet „muška vernost” (Mannentreu).

Čestoslavica je izvanredno sredstvo za čišćenje krvi, a samim tim leči i kožne bolesti. Pomešana sa svežom koprivom, u stanju je da izleči čak i hronični egzem.

Veronika raste po vlažnim mestima i šumama do 1.000 metara nadmorske visine. Ukusa je gorkog i pomalo oporog. Upotrebljava se biljka u cvetu (Veronicae herba). Sadrži tanin, nekoliko heterozida, saponozid, gorke materije, manitol, vosak, organske kiseline, etarsko ulje i šećer.

Narodni lek je za lečenje raznih bolesti:

1. Za lakše iskašljavanje sluzi (katar): po 30 gr veronike, podbela i morača i 10 gr korena ljubičice se pomeša. Tri supene kašike smeše popari se sa pola litra ključale vode, poklopi i posle dva sata ocedi, zasladi medom i pije toplo svaka dva sata.

2. Za umirivanje napada kašlja (protiv nadraženja, zacenjivanja): po 20 gr veronike, cveta sleza i podbela, nane i miloduha se pomeša, prelije sa pola litra ključale vode, poklopi, ostavi da stoji dva sata, zatim se ocedi, zasladi medom i pije svaka dva sata, bez hlađenja.

3. Protiv zatvora: po 30 gr lišca belog jasena i suvih šljiva i po 20 g veronike i sladića se pomeša. Dve supene kašike smeše kuva se 15 minuta u 400 gr vode, ostavi dva sata, pola se popije ujutru, a pola uveče.

Potpomaže i olakšava varenje i rad creva, a sprečava i proliv.

Prava je blagodat ako pred spavanje popijete šolju čaja od ovog cveta. On jača memoriju i pomaže protiv vrtoglavice, deluje umirujuće. Otklanja i pojave „blokade memorije”.

Kad se pomeša sa celerovim korenom, deluje protiv nervne slabosti i odlično je sredstvo protiv depresije.

Njeno polje delovanja se prostire i na reumatske bolesti, gde je vrlo efikasna, leči i pesak u bešici, kao i žuticu.

Svež sok leči ekceme, a tinktura deluje protiv kostobolje.

Zbog svih navedenih osobina, svako bi trebalo da jednom godišnje koristi čajnu “terapiju”. Ona deluje kao preventiva protiv zakrčenja krvnih sudova i daje telu elastičnost.

Pripema čaja: jednu kašičicu trave preliti sa 1/4 litra ključale vode i pustiti da odstoji kraće vreme.

Svež sok: oprati sveže cvetove i još mokre odmah iscediti. Čuva se u boci u frižideru. Pije se protiv ekcema jedna kašičica dva do tri puta dnevno.

Tinktura: dve pune kašike veronike u cvetu, usitnjene, staviti u jedan litar rakije i držati na suncu dve nedelje.