ZAŠTO JE ŽENAMA HLADNIJE NEGO MUŠKARCIMA?

by | 04.11.2022

Naučnici su otkrili odgovor koji je star koliko i svet na Zemlji

 

Naučnici su konačno rešili misteriju i odgovorili na pitanje zašto je ženama hladnije nego muškarcima.

Oni veruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osećaju hladnoću, jer to razdvaja polove i sprečava sukobe parova. Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisara, pri čemu ženke preferiraju prijatno i toplo gnezdo ili jazbinu, dok mužjacima zima ne smeta toliko.

Muškarci i žene različito osećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se sa partnerima svađali oko grejanja, nego upravo suprotno. Sa evolucijske tačke gledišta, cilj je naterati par da se malo udalji jedno od drugog kako bi svako mogao da uživa u miru i tišini – rekao je dr Eran Levin sa Univerziteta u Tel Avivu.

Kod ptica selica mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. A ženke šišmiša imaju tendenciju da se skupe u prijatnom ćošku, dok mužjaci vole da se šire u prozračnim prolazima.

Kod mnogih sisara mužjaci više vole senovita mesta, a ženke sunce, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Studija objavljena u časopisu Global Ecology and Biogeography dodaje da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje takmičenje oko resursa u životnoj sredini i drži podalje mužjake koji mogu da budu agresivni i ugroze mladunce.