KAKO SE KUVA ŽUTO, A KAKO ZELENO I CRNO SOČIVO?

by | 05.11.2022

Vreme kuvanja zavisi od vrste, a u svakom slučaju odnos zrna i vode je jedan prema dva

 Odnos sočiva tokom kuvanja treba da bude tačno 2:1 –  ako skuvate  čašu sočiva (bilo koje vrste), potrebno su vam  2 čaše vode. Ako dodate manje vode, rizikujete da sočivo ne skuvate, a ako dodate previše, onda se pretvara u tečnu masu nalik na pire.

Kako i koliko kuvati sočivo?

Crveno, žuto sočivo – Ne treba ga namakati, jer je dovoljno mekano. Lako se i brzo kuva. Treba ga isprati tekućom vodom, preliti vodom i staviti na vatru. Nakon što proključa, kuvati ne duže od 10-15 minuta. Ocediti višak vode, sočivo začiniti uljem i solju, poklopiti i ostaviti da  5-10 pre jela. Dugo kuvanje i namakanje sočiva pretvoriće ga u pire.

Zeleno sočivo – Ovo je pomalo nezrela kultura, i treba  zato ga kuvati malo duže – 20 do 25 minuta. Zatim ga ocediti, dodati ulje i so i ostaviti poklopljeno još 5-7 minuta.

Crno sočivo, smeđe – Ima gušću ljusku i zato ga treba prethodno potopiti u vodu. Najbolje je ostaviti sočivo u vodi preko noći (minimalno 6 sati). Nakon namakanja sočivo preliti vodom i staviti na da se kuva. Nakon 20 do 30 minuta probati, ako je mekano ocediti i začiniti kao prethodne vrste, ako nije, kuvati dok ne postane mekano i začiniti.

Tagovi: