ZAČIN KOJI SMIRUJE KAŠALJ, SNIŽAVA HOLESTEROL, POMAŽE KOD REUME I ZATVORA

by | 31.10.2022

 Čaj od crnog bibera lek je nad lekovima

 

 Biber se od davnina koristi zbog svog pikantnog ukusa kao jedan od omiljenih začina, ali i kao efikasan prirodni lek za razna stanja. Ima odlična antioksidantna, antibakterijska i antizapaljenska svojstva. NJegov najpoznatiji sastojak je piperin koji ukusu bibera daje pikantnu aromu, ali je, takođe, i supstanca koja je odgovorna za najveći broj lekovitih dejstava.

I sušene semenke i zrna bibera mogu efikasno da pomognu u lečenju dispepsije (poremećaja probave), zatvora ali dijareje, urinarnih infekcija, čireva, artritisa, reume, bola u zubu, zubobolje i glavobolje. Zanimljivo je da može da pomogne i kod oporavka materice nakon porođaja. Crni biber je odličan za produktivni kašalj, a istraživanja kažu da reguliše nivo šećera u krvi. Delotvoran je i kada imamo glavobolju ili mučninu, a prevenira kognitivne probleme i pojavu demencije i Alchajmerove bolesti.

Crni biber pojačava apsorbovanje korisnih biljnih komponenti iz drugih lekovitih biljaka, a najbolji primer je kurkumin. Udruženi, kurkuma i biber daju fantastične efekte kod mršavljenja, topljenja masnih naslaga, snižavanja holesterola, ali i prevencije depresije.

Čaj od crnog bibera i pored brojnih korisnih svojstava ne bi trebalo da piju trudnice i dojilje.

 Sa kurkumom za mršavljenje, ubrzanje metabolizma i izbacivanje viška tečnosti

Potrebno: mleveni biber (1/4 kašičice), voda (2 šolje), kurkuma (pola kašičice), limunov sok (kašičica), med (2 kašike).

Priprema: Sipajte vodu u šerpu i dodajte kurkumu i biber. Dobro promešajte i kuvajte 10 minuta. Procedite i sipajte u staklene šolje. Na kraju dodajte u svaku šolju med i limunov sok. Pijte po jednu šolju ujutru i uveče. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i osobama koje boluju od hemofilije, kao ni dijabetičarima.

 Sa medom kao pomoć kod produktivnog kašlja

Potrebno: sveže mleveni biber (kašičica), med (kašičica) i dva decilitra vode.

Priprema: Sipajte med i biber u šolju, i prelijte vrelom vodom. Potrebno je dobro promešajte da se med sjedini i rastopi. Ostavite da odstoji 10 minuta, pa još jednom promešajte. Popijte u više laganih gutljaja, a možete piti dve šolje dnevno. To će biti dovoljno da kašalj prestane i da se pojača iskašljavanje.

 Sa kurkumom, i đumbiroza imunitet, depresiju i bol u zglobovima

Potrebno: biber (20 zrna), kurkuma (kašika), malo rendanog đumbira, voda (2.5 dl) i med (kašika).

Priprema: Pomešati zrna bibera, kurkumu i đumbir, pa sve preliti kipućom vodom. Ostaviti poklopljeno da stoji petnaestak minuta. Procedite, i dodajte med. Ovaj čaj je prilično jak i ne bi trebalo da ga piju osobe sa probavnim problemima, kao i oni koji su na nekoj antikoagulantnoj terapiji.