ZAŠTO JE DOBRO DA UZMETE DRAČU?

01.11.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 347 | Autor: | 0

Plodovi moćne lekovite biljke obiluju taninom, gorkim jedinjenjem koje se nalazi u vinu, a evo koliko ih treba dnevno pojesti

Drača (Paliurus spina christi) je lekovita biljka, poznata još i kao drač, krkov, ljuta ili crna drača, drača čarna, diraka, dinarika ili žestica. Pored toga što važi za izvan­redan antiseptik i diuretik, može da pomogne kod još nekih stanja.

Ova žbunasta, listopadna biljka cveta u periodu od maja do avgusta, kada njen plod i dozreva (početak avgusta). Karakteriše je mnoštvo trnova različite veličine, ali izražene oštrine.

Inače, iako za glog (belu draču) postoji predanje da je bio korišćen za Hristovu krunu, neki zapisi ovu ulogu pripisuju upravo običnoj drači. O njenim lekovitim svojstvima dosta se zna od davnina.

Najlekovitiji deo biljke su plodovi u obliku diska sa tri tvrde, drvenaste se­menke. Od zeleno-žućkaste boje u avgustu dozrevaju u žuto-narandžastu. Sakupljaju se kada poprime žutu boju, i suše na tamnom mestu. Treba ih čuvati hermetički zatvorene u staklenoj posudi (tegli).

Ukusom podsećaju na osušene jabuke, mada su više kiseli i nemaju naročito prijatan ukus. Inače, sam plod sadrži dosta celuloze, pa zato nema neku značajnu hranljivost. Plodovi su čak možda izdašniji i ukusniji za jelo dok još nisu zreli, ot­prilike sredinom leta. Često se dodaju rakijama sa ciljem poboljšanja ukusa. Osušeni plodovi drače mogu i da se samelju i koriste kao dodatak drugim vrstama brašna.

Lekovita svojstva drače prvenstveno su vezana za uspešno regulisanje probave i rešavanja problema sa varenjem. Takođe, jako antiseptičko dejstvo čini ovu biljku delotvornim sredstvom u slučaju proliva.

Upotrebljava se još kod dizenterije (srdobolje), upalnih stanja creva, ali i u lečenju reumatskih oboljenja. Ipak, ako vam je probavni trakt već osetljiv ili problematičan, vodite računa da ga bilo koja biljka ne iziritira dodatno. Drača može da pomogne i kod smirivanja organizma u slučaju pojačane nervoze. Pored toga što može uspešno da otkloni dijareju, dobra je i za upalu grla, desni i ždrela.

Za varenje i protiv zatvora efikasno je dnevno pojesti 10 do 15 zrelih plodova ili piti jednu do dve šolje čaja.

Kako da pripremite čaj

Plodovi drače su bogati taninom, i zbog toga je efikasna u zaustavljanju proliva. Uz to, čaj od drače je odličan diuretik. Pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma i utiče na izlučivanje mokraće, uz bolji rad bubrega.

Priprema: Jednu do dve male kašike iseckanog sušenog ploda prelijte sa dva decilitra hladne vode. Kuvajte dok ne provri, sklonite i ostavite poklopljeno desetak minuta. Zatim procedite i možete odmah da pijete. Preporučuju se jedna do dve šolje dnevno pre jela.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem