DOBRO ZA MOKRAĆNE KANALE, JAČA SRCE I ČISTI TELO OD PARAZITA

by | 13.10.2022

Mnogo je razloga zbog kojih bi trebalo da uvek imate pri ruci ulje bundeve, ali je važno i da ga pravilno koristite

Mnogo je razloga zbog kojih bi trebalo da uvek imate pri ruci ulje bundeve: poboljšava zdravlje srca, izgled kože, ubrzava cirkulaciju, jača kosti, sprečava depresiju, stimuliše rast kose, uklanja upale, uravnotežava hormone i štiti prostatu…

 

Tretman bundevinim uljem daje odlične rezultate u slučaju mnogih bolesti. Ulje semena bundeve bogato je vitaminima A, E, C i K, a sveže sadrži više od 60 odsto nezasićenih masnih kiselina.

Korišćenje bundevinog ulja  može pomoći ljudima koji imaju slabu cirkulaciju, kod anksioznosti, stresa, depresije, gubitka kose, upalnih stanja, hormonalnih neravnoteža, povećane prostate, visokog krvnog pritiska, visokog holesterola, raznih kožnih stanja i osteoporoze.

Seme ulja bundeve može biti važan deo antiupalne dijete koja smanjuje rizik od brojnih hroničnih bolesti, kao i  bolove iz mnogih takvih stanja, poput artritisa.

Zapravo, poznato je da je visok sadržaj masnih kiselina u ulju semenki bundeve pomaže kod podmazivanja zglobova, što za uzvrat može pomoći kod ublažavanja bolova.

Istraživanja su pokazala da su redovne doze delotvornije od protivupalnih lekova za smanjenje bola kod artritisa. Međutim, za razliku od lekova, ulje bundeve nije podiglo nivo lipidnih peroksida – nešto što čak može dovesti do pogoršanja simptoma artritisa.

Statistika je pokazala da zamenom ulja bundeve u ishrani kod onih koji su patili od ateroskleroze i bezalkoholne bolesti masnih kiselina, simptomi bolesti  značajno su bili smanjeni.

Ovo ulje je bogato prirodnim fitoestrogenima koje ga čine povoljnim za žene koje prolaze kroz menopauzu ili su u postmenopauzi.

Istraživanja su pokazala da ti sastojci mogu pomoći i kod povećanju HDL ili „dobrog“ holesterola, kao i kod nižeg krvnog pritiska, da ublaže glavobolje i bol u zglobovima.

Zahvaljujući fitoestrogenima, ulje pomaže kod smanjenja rizika od karcinoma dojke kod žena u postmenopauzi.

Budući da je ulje izvrstan izvor triptofana, esencijalna aminokiselina koju telo pretvara u serotonin, koji se pretvara u melatonin, AKA „hormon spavanja“,  može vam pomoći da se bolje odmorite noću i imate lepši san.

Triptofan je  dokazan kao delotvoran tretman za anksioznost, što znači da ga redovno možete koristiti, ukoliko imate napade panike i ne možete da se opustite.

Bundevino ulje može čak biti delotvorno i za lečenje sindroma iritabilnog kolona (IBS). Iako nije poznato tačno kako funkcioniše, to može biti zbog visokog sadržaja masnih kiselina koje pomažu kod smanjivanja upale gastrointestinalnog trakta. Mnogi su primetili da imaju manje simptoma, kada redovno uzimaju bundevino ulje.

Ulje bundeve se čak koristi i za lečenje crevnih parazita, sa retkom sposobnošću da parališe parazite u digestivnom traktu. Paraliza je privremena, i važno je uzimati bilo koji tip prirodnog laksativa, kao što je ricinusovo ulje, oko sat vremena kasnije, kako bi se paraziti izbacili.

Budući da je bogato masnim kiselinama i izvanrednim protivupalnim delovanjem, pomaže kod smirivanja crvenila na koži, održavajući kožu hidratantnom i čvrstom. Pomaže u održavanju nivoa kolagena, što daje lepši izgled kože.

Posebno, vitamin E koji se nalazi u ulju bundeve i u kombinaciji sa njegovim sadržajem beta-karotena, rade zajedno kako bi zaštitili kožu od oštećenja i smanjili znakove starenja.

Bundevino ulje takođe pomaže kod poboljšanja tonusa kože, a može biti korisno za različite okolnosti poput ekcema, psorijaze, akni i suve kože – sve zbog visokog nivoa masnih kiselina i snažnog sadržaja antioksidansa.

Ulje treba uzimati najmanje tri meseca na sledeći način:

– 2 supene kašike

– 2 puta dnevno (ujutru uz doručak i uveče uz večeru)

Ako želite najbolji kvalitet pri izboru ulja u prodavnicama, vodite računa da ulje bude hladno ceđeno, odnosno dobijeno ceđenjem semena, jer je takvo najcenjenije.