LIČNA PRIČA: KAKO SAM INSULINSKU REZISTENCIJU STAVILA POD KONTROLU

by | 29.09.2022

 Bojana Mihailović Nikolić opisuje svoju borbu sa poremećajem u metabolizmu glukoze i svim neprijatnim simptomima koji ga prate

 

Da boluje od insulinske rezistencije Bojana Mihailović Nikolić saznala je 2016. godine kada je krenula u postupak vantelesne oplodnje. U tom momentu prošlo je nešto više od pet godina kako su ona i njen partner bezuspešno pokušavali da na prirodan način dođu do trudnoće.

– Pokušala sam sve, od praćenja folikula od strane ginekologa, preko narodskih priča o zavaljenoj materici… Međutim, kako rezultata nije bilo, a ja sam postajala sve nestrpljivija, donela sam odluku da se dublje bavim ovim problemom i da sve pretrage obavim u bolnici koja se bavi infertilitetom oba partnera. To je bila dobra odluka jer sam tada uradila sve pretrage koje po­ten­cijalno mogu da predstavljaju problem kod začeća. Dobila sam dijagnozu sindroma policističnih jajnika što se se dovodi u vezu sa in­su­lins­kom rezistencijom, kaže Bojana.

Koje simptome ste ra­nije primećivali? 

– Pre nego što sam dobila dijagnozu insulinske rezistencije, ceo život sam se prvenstveno mučila sa viškom kilograma. Nikada nisam bila preterano go­jazna, ali to je bilo uvek nekih od pet do 10 kilog­rama viška i uvek sam imala salce na stomaku. Dešavalo mi se da za veoma kratko vreme od tri nedelje nabacim 10 kilograma, uz neki relativno normalan način ishrane, sa tri obroka plus nekom poslasticom dnevno. Već pri prvom ginekološkom pregledu konstatovano je da imam policistične jajnike, neretko sam patila od hormonskog disbalansa, imala sam bubuljice… Kasnije sam počela da osećam hronični umor, a ono što me je redovno pratilo je neizdrživa žudnja za slatkišima.

Da li ste odmah po saznanju dijagnoze reagovali i kako?

– Nakon što sam dobila dijagnozu insulinske rezistencije, od svoje doktorke dobila sam terapiju koju je trebalo da pijem „doživotno“ i savet da bi bilo dobro da povedem računa o ishrani, izbacim slatko i bolje se hranim. Niko ni tada nije pokušao da mi objasni šta ova dijagnoza predstavlja i kako će dalje uticati na kvalitet mog zdravlja i života uopšte.

Počela sam sama da istražujem sve ove detalje o kojima od svojih doktora nisam bila informisana. Naišla sam na gomila različitih i kontradiktornih informacija.

Međutim, način ishrane koji je zaista napravio promenu u mom životu otkrila sam nakon dva neuspešna VTO pokušaja. Došao je trenutak kada sam se umorila od svega što sam prošla i poželela sam da se oporavim, prvenstveno da očistim organi­zam od gomile medikamenata i hormona koje sam morala da uzimam kroz postupak VTO. Svojim istraživanjem naišla sam na knjige dr DŽejmsa Fanga i na sajt „Diet doctor“ koji promovišu keto ishranu kao rešenje za insulinsku rezistenciju i mnoge probleme koje sam imala.

Šta ste sve promenili u ishrani i posle koliko vremena ste primetili promene?

– Prva stvar koja mi se dopala na keto ishrani je što nema ograničavanja por­cije, ni brojanja kalorija. S ob­zirom da volim da uži­vam u hrani, bilo mi je važ­no da ovaj preduslov bude is­pu­njen. LJubitelj sam slatkiša i bila sam srećna što postoje keto poslastice u kojima mogu da uživam bez griže savesti. Kod ovog režima ishrane potpuno su isklju­čeni brašno i šećer, sva standardna brašna i sve vrste šećera. Postoji ogra­ničenje u unosu količine ugljenih hidrata pa se osim brašna i šećera ograničenje odnosi i na skrobne namirnice poput krompira, pirinča i nekih mlečne namirnice poput mleka i jogurta. Koliko god da sada ovo zvuči strašno i vodi u pitanje: „Jao, pa šta se tu onda jede?“ niko nije ostao gladan, izbor je veoma širok, a ono što ovakav način ishrane donosi vredi svakog uloženog truda.

Promene sam osetila neočekivano brzo. U prvim danima kada još traje period adaptacije rešila sam se nadutosti i sav višak tečnosti koji sam zadržavala je otišao. Nakon druge nedelje počela sam da osećam mnogo više energije i lakše bih pregurala dan. Prestala sam da osećam potrebu za popodnevnom dremkom. Fizički izgled mi se menjao iz dana u dan. Manji stomak i broj kilograma prvo je što je postalo vidljivo mom okruženju. Za nešto više od mesec dana imala sam 10 kilograma manje, idealnu kilažu od 62 kilograma i savršenu figuru. Od fizičkih poboljšanja, koža mi je postala lepša, a bubuljice su nestale.

Ipak, najveće promene su se dogodile u samom organizmu. Prvo testiranje radila sam nakon tri meseca na keto režimu i rezultati insulinske rezistencije bili su mnogo bolji u odnosu na prve rezultate koje sam imala. Pošto sam ubrzo nastavila pripreme za treći postupak VTO uverila sam se u dejstvo keto ishrane na PCOS. Moja doktorka nije mogla da sakrije oduševljenje kada je shvatila koliko su se jajnici regenerisali.

Kako je izgledao Vaš dnevni jelovnik u početku?

– Na početku keto ishrane jela sam jednostavne i poznate stvari bez preteranog komplikovanja. To su za doručak uglavnom bila jaja na 100 načina uz mnogo salate, za ručak jela koja mogu da ponesem i po potrebi podgrejem poput punjene paprike, sarme, punjene tikvice ili nešto sa roštilja. Večera su bile obrok salate. Kako sam se vremenom bolje snalazila sa pravilima keto ishrane tako sam i više eksperimentisala.

Kako se danas hranite?

– U suštini ni danas se nije mnogo toga promenilo. Ne osećam nikakvu uskraćenost. Uglavnom imam nekoliko jela koja volim da vrtim u krug uz povremeno drugačiji izbor poslastice. Ono što je sada drugačije jeste da povremeno dodajem više ugljenih hid­rata u svakodnevnu ishranu, a posebno odre­đenim da­nima kao na primer pred menstrualni ciklus kada prirodno imam veću potre­bu za njima. Na ovakav način moja ishrana je raznovr­snija, ali i dalje održavam in­sulinsku rezistenciju pod kontrolom.

Ako me pitate da li nikada više neću pojesti hleb ili kolač, moj odgovor je – poješću.

Kako napraviti zamenu namirnica da budu keto friendly?

– Najveći izazov ženama je hleb. Sjajna keto friendly zamena za brašno su ba­de­movo, laneno i kokosovo brašno. Kom­bi­nacijom ovih vrsta brašna može da se napravi hleb za one koji su navikli na hleb uz obrok.

Za jela u kojima se koristi pirinač, dobra zamena bi bio rendani karfiol za punjenu papriku, dok u sarmi samo izostavite piri­nač potpuno. Mleko koje je keto friendly je bademovo ili kokosovo mleko, a umesto šećera može da se koristi eritritol ili stevija.

Koliko kafa dnevno je dozvoljeno popiti i zašto je važno ograničenje?

– Sa dijagnozom insulinske rezistencije taj broj treba da bude og­raničen na maksimalno dve srednje šoljice kafe dnevno. Najbolje bi bilo popiti ih nakon jela.

Čitava filozofija keto ishrane zasniva se na održavanju insulina pod kontrolom, odnosno što ređe podsticanje njegovih naglih skokova. Kafa je napitak koji aktivira hormon stresa kortizol, a kortizol podstiče prekomernu proizvodnju insulina u krvi što je suprotno onome čemu osoba sa ovom dijagnozom treba da teži.

Koji je dokazani način za poboljšanje šansi za začeće?

– Poznato mi je da su insulinska re­zis­tencija i PCOS najčešći uzroci neplodnosti kod žena danas. Ono što je moje iskustvo pokazalo jeste da sam primenom keto ishrane uspostavila kontrolu nad in­su­linskom rezistencijom te je tako došlo do balansa ostalih hormona, regulisanja PCOS i većih šansi za prirodno začeće. Sve ove promene otkrila sam i doživela kada sam već bila u postupku VTO, ali svakoj ženi koja je svesna ove dijagnoze preporučila bih da pre odluke da krene u jedan ovako naporan postupak prvo reguliše ishranu i stavi insulinsku rezistenciju pod kontrolu, pa da vidi šta će se dogoditi.