KAD SEME POSTANE MIKROBILJKA

by | 21.09.2022

Biljne “bebe” porasle  iz semena, koje nisu starije od dve nedelje, bogate su vitaminima i mineralima

Biljke koje rastu iz semena i nisu starije od dve nedelje zovemo mikrobiljkama. Bogate su mineralima i vitaminima, a odličan su dodatak svakom jelu.

Oslim prvih listova, tzv. kotiledona, mikrobiljke razvijaju i mlado korenje. I sve je ne samo  jesivo već i izuzetno ukusno. I zdravo.

U početku ekspanzije kućnog gajenja mikrobiljaka, preovladavali su rukola, bosiljak, repa, kelj i korijander. Sada je izbor daleko veći.

Ove majušne biljke, bogate zdravim materijama,  nisu išto što i klica. 

Kada semenka proklija postaje klica. 

 Klice rastu veoma brzo i mogu se koristiti za četiri do šest dana. Za njihov je rast potebno malo svetlosti ili malo, a ponekad nimalo, hranljivih materija. Bogate su vlaknima, proteinima, hranljivim materijama i enzimima. Blagog su ukusa i zato su odličan dodatak za mnoga jela.

Mikrobiljka je sledeća faza rasta biljke. U ovoj fazi biljci je potrebno dovoljno svetlosti i vazduha.

Vremenski razvoj biljke bi se mogao podeliti na tri faze:  faza klice (1-7 dana), faza mikrobiljke (7-21 dan) i faza mlade biljke  (25-50 dana).

Zašto je dobro da koristite mikrobilje?

Mikrobilje je bogato vitaminima C, E i K, luteinom i beta-karotenom.

 Zdravstvene prednosti mikrobilja su brojne: sprečava hronične bolesti, bogato je mineralima i antioksidansima, smanjuje nivo holesterola, sadrži 40 puta više hranljivih materija od zrelih biljaka, pomaže u kontroli težine, smatra se probiotikom, snižava krvni pritisak.

Kako se koristi?
Kao dodatak salatama, sendvičima, odličan su prilog mesu, obogaćuju ukus soseva i supa, a mogu se  konzumirati i samostalno. Dodatak su u smutijima, a  mogu da budi i jednostavan i efektan ukras svakog jela.