SMRŠALA SAM 30 KG BEZ GLADOVANJA!

22.09.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 1662 | Autor: | 0

Ana Blagojević otkriva kako je uspela da ostvari svoj san i sa 90 kilograma dođe do svojih idealnih 60

Zamislite devojku sa 90 kilograma koja nije mogla da nađe haljinu za maturu jer su sve bile male. De­vojku koja je bila povučena, bez samo­pouzdanja jer je smatrala da vredi ma­nje od drugih zato što je gojazna. Isto tako zamislite sada tu istu devojku, nešto kasnije sa 30 kilograma ma­nje, koja je uspela da pobedi samu sebe i dokaze sebi da ništa nije nemoguće. Devojku koja veruje u sebe i sada može da svojim iskustvom i stečenim zna­njem pomogne drugima. E zato je moja pobeda najslađa - priča za Magično bilje Ana Blagojević.

Kada ste i kako shvatili da hrana nije emocija? Koliko je bilo teško sprovesti to saznanje u delo?

- Veliki broj ljudi jede iz dosade, zbog sreće, tuge… Ne onda kada zap­ra­vo zaista oseća potrebu za hranom. Nije bilo ništa drugačije ni kod mene. Kada sam počela da slušam telo i je­dem kada sam gladna, tada sam uspela da rešim taj problemčić zvani ‘emotiv­no prejedanje’. A bilo je očigledno teš­ko jer mi je trebalo dugo.

Šta je bilo presudno da izdržite i smršate 30 kg? Kako ste uspeli da “šutnete” sve izgovore? Šta se tada u Vama promenilo?

- Mislim da je za svaku veću transformaciju potrebno da nam neka lampica u glavi zasvetli. Da sami donesemo tu odluku. Meni je zapravo jedna gospođa na fejsbuku bila okidač, njena priča, ali i propratna slika ‘pre i posle’. Shvatila sam da ako može žena koja je tada imala 50 godina, decu, posao, obaveze, da smrša preko 20 kilograma zašto ne bih mogla ja kojoj je ‘jedini’ posao bio da studira. Tada je u meni jednostavno nešto kliknulo i to je bilo to. Prosto sam rešila da neke stvari promenim. Znala sam da neće biti lako, ali sam bila spremna na sve što taj proces sa sobom nosi.

Koji koraci su Vam pomogli da izgubite kilograme?

- Počela sam da istražujem kako mogu da dođem do cilja. Napravila sam sebi neke smernice, npr. otišla sam i kupila ‘zdrave’ namirnice, a slatkiše, sokove i grickalice koje sam do tada jela dala sam komšinici. Zatim sam odredila tri glavna obroka i jednu do dve užine. Izbacila sam u potpunosti “džank” hranu. Počela sam da pijem dva litra vode dnevno i budem aktivnija (tada nisam trenirala, ali sam izlazila nekoliko stanica ranije i šetala do stana i uveče šetala sa drugaricom).

Jelovnik mi je tada bio maltene isti kao i sada (sa razlikom u količini hrane). Svi nutrijenti su zastupljeni. Dakle proteini u vidu mesa, ugljeni hidrati u vidu pirinča, hleba, krompira i na kraju masti kao što su, na primer, orašasti plo­dovi. Uz svaki slani obrok imam obavezno i obilnu porciju salate i naravno voće kao jednu od užina. Moram da kažem da sam neko ko povremeno pojede i naj­normalniju čokoladicu i nikada se nisam odricala slatkiša (samo sam naučila vremenom da im ograničim količinu).

Kada Vam je bilo najteže?

- Bilo je mnogo situacija kada nije bilo baš lako. Na primer, kada bih izašla sa drugaricama (koje nisu bile gojazne) i svaka uzme da jede sladoled, palačinke, pice ili kada dođem sa fakulteta kući (jer sam studirala u drugom gradu), a mama me dočeka sa domaćim delicijama poput pita, kolača… Naravno da nije bilo lako reći ne ili stati na jednom malom parčetu pite, ali kada imate cilj u glavi on­da nije toliko ni teško posle nekog vremena.

Da li Vam je neko propisao jelovnik ili ste sami odlučili kako ćete da se hranite? Koje kombinacije namirnica, po Vama, najbrže skidaju kilograme?

- Sama sam sebi sastavila jelovnik. Zaista sam mnogo čitala, istraživala. Bilo je tu i malih propalih pokušaja dok nisam otkrila kakav način meni odgovara. Ug­lav­nom, većina dijeta propisuje izbaci­vanje brašna, šećera, mlečnih proiz­voda... Meni to prosto nije odgovaralo jer sam znala da mi na duže staze neće pomoći. ‘Kako najbrže da smršam’ je pitanje koje najčešće dobijam i uvek pokušam da ga preformulišem. Mnogo je bitnije da se zapitamo kako najbolje i najdugoročnije da skinemo kilograme. Ono što je brzo nije i najbolje, a najbolje je da promenimo navike koje su nas dovele do viška kilograma. Moramo da uzmemo u obzir da smo mi višak kilograma dobijali godinama unazad i ne smemo da očekuejmo da ih skinemo kroz nekoliko nedelja.

Insistirate da ne treba gladovati. Na šta tačno treba obratiti pažnju?

- Gladovanje je nešto što zaista ne preporučujem jer ima mnogo više negativnih pos­ledica po naše zdravlje nego benefita. Jedan od načina da se mršavi bez gladovanja jeste da jedemo što više proteina, voća, povrća ili volumenskih namirnica.

Koje ste sve zdravstvene boljitke osetili od kada ste smršali?

- Svako ko je smršao i pet kilograma, a ne 30 može da potvrdi da se mnogo lakše i poletnije oseća nakon mršavljenja. Ja sam konkretno rešila problem sa visokim pritiskom. Moramo da shvatimo da većina bolesti nastaje zbog loše ishrane i baš zato ta ishrana mnoge zdravstvene probleme može u velikoj meri, ako ne i u pot­pu­nosti, da reši.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem