ŠIPAK, MOĆAN KOD ANEMIJE, NERVOZE, PREHLADE…

by | 19.09.2022

Vreme je da uberete šipak, a osim čaja možete ga koristiti i za lier i vino

Popularan čaj od šipka korisna je pomoć kod gripa i prehlade, a zbog visokog sadržaja vitamina koristi se i za jačanje imuniteta. Zreo šipak bere se u septembru i oktobru, zatim se suši i drobi.

Čaj od šipka nema nikakvih štetnih učinaka, pa se može duže piti.

Čaj možete praviti, uz dodavanje drugih biljaka, na više načina, a ako imate strpljenja napravite liker ili vino od šipka.

Protiv anemije
Pomešajte 2 kašike šipka, 2 kašike bobica crne ribizle
2,5 dl hladne vode. Usitnjen suv šipak i suve bobice ribizle prelijte hladnom vodom, stavite da provri i lagano kuvajte 10 minuta. Popijte tri ovako pripremljene šoljice čaja.

Grip i prehlada
30 g šipka,
20 g cvetova lipe,
20 g cvetova zove,
10 g pelina,
2,5 dl kipuće vode
1 kašiku čajne mešavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procediti. Čaj po želji zasladiti medom. Uzimati 2-3 puta na dan.

Domaći pekmez
Zreo i na suncu omekšao šipak očistiti od semenki i dlačica. Mesnati deo samleti i pomešati s jednakom količinom šećera i vode. Prokuvati i kad voda ispari i šipak omekša, propasirati ga i ponovno prokuvati dok se ne zgusne. Možete dodati po želji i malo soka od limuna ili vitamin C. Jednostavnija varijanta je da kupite gotov sok od šipka, dodate šećer i kuvate pekmez do željene gustine.

Mešavina za čišćenje krvi
Pomešajte 20 g šipka, 10 g listova breze i 10 g pirevina. Kašičicu mešavine preliti šoljicom kipuće vode, ostaviti da pokriveno 15 minuta i procediti. Piti tri šoljice čaja na dan.

Čaj od ružinih latica
Kašičicu suvih ružinih latica preliti s 2 dl kipuće vode. Poklopiti, ostaviti da odstoji 20 minuta, a zatim procediti. Ovaj čaj se koristi za čišćenje krvi i kao lagani laksativ. Pije se i kod žutice, prekomerne menstruacije i glavobolje.

Kamenovi
Čaj od zdrobljenih semenki kuvati pola sata, a zatim ostaviti da pokriven odstoji još jedan sat. U narodnoj medicini koristi se kod kamenova, bolesti bubrega i mehura i reume.

Diuretički čaj
50 g šipka,
20 g korena zečjeg trna,
10 g listova breze,
10 g preslice,
2,5 dl kipuće vode.
Kašičicu čajne mešavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procediti. Čaj uzimati 2-3 puta na dan.

Protiv reume
Pomešajte po 30 g cveta ruže, lipe i zove i 10 g cveta boražine. Dve velike kašike mešavine preliti litrom kipuće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta. Procediti čaj, piti ga topao i po želji zaslađen medom. Ovaj čaj pomaže kod prehlade jer podstiče znojenje.

Laksativ
Prelijte 1-2 kašike šipka i 1/4 limuna s korom s 2,5 dl hladne vode. Staviti da provri i lagano kuvati 5 minuta. Pokriveno ostaviti da odstoji 5-10 minuta i procediti. Topao ili hladni čaj piti 2-3 puta na dan, pre jela.

Mirisni čaj
Potrebno vam je 12 g šipka, 12 g meda, 2 g cimeta, 2-3 gorka badema, 5 dl vode i 3 dl mleka. Dobro oprane i osušene zdrobljene plodove i semenke šipka natopiti oko 6 sati da se izduže, pa ih u toj vodi kuvati 45 minuta. Procediti, a kad se ohladi, čaju dodati med, cimet, gorke bademe i mleko, i ostaviti da još jedanput provri. Piju se 1-2 šoljice čaja na dan.

Imunitet
Pomešati 10 g šipka, 20 g kamilice, 20 g zove, 10 g matičnjaka, 10 g lista borovnice, 10 g koprive, 10 g preliti šojlicom vruće vode, ostaviti da odstoji 10 minuta i procediti.

Ružino sirće
Preliti 125 g svežih latica cveta litrom belog vinskog sirćeta i ostaviti da odleži devet dana. Upotrebljavajte za obloge i umivanje. Posebno je delotvorno za ublažavanje svraba raznog porekla, pri ispiranju upaljenih desni i uklanjanju staračkih pega.

Šipkovo vino
Za pripremu šipkova vina potrebno je 3 kg ploda, 4 l prokuvane vode i 2 kg šećera. Plodovi šipka se operu, očiste od peteljki, po dužini iseku i stave u posudu sa širokim otvorom. Od vode i šećera pripremiti šećerni rastvor. Čim se izbistri, naliti na plodove. Posudu zatvoriti čepom za vrenje ili lanenom krpom i ostaviti na toplom mestu. Nakon potpunog vrenja vino procediti i sipati u boce i čuvati dobro zatvotreno, najbolje u hladnom podrumu.

Liker od šipka
Potrebno je 250 g šipka, 250 g šećera i litra lozovače s 45 posto alkohola. Šipak usitniti i staviti u teglu od 1,5 litara. Prekutu lozovačom, dodati šećer i ostaviti da odstoji deset dana na toplom mestu. Povremeno promućkati. Procediti i sipati u boce. Uzimati oko 0,4 dl na dan, za jačanje imuniteta.

Medeni liker
U 5 dl kipuće vode istopiti 300 g meda, dodati 50 g ružinih latica i poklopiti. Nakon deset minuta procediti, dodati litar rakije i promešati. Kad se tečnost sasvim ohladi, sipati u boce i zatvoriti plutanim čepom. Liker se čuva mesec dana na hladnom i suvom mestu i nakon toga može se koristiti.

 Kako se suši šipak

Uberite zrele plodove i rasporedite ih po papiru za pečenje i ostavite na tamnom i dobro provetrenom mestu nekoliko nedelja. Spreman je kada postane tvrd i izboran i poprimi tamniju boju.

Plodove šipka poređajte na papir za pečenje i stavite pleh u rernu zagrejanu na 40 do 50 stepeni. Sušite 3 do 4 sata, tj. dok se šipak potpuno ne osuši. Kada se plodovi ohlade, stavite ih u papirnu kesicu ostavite još nedelju dana da se dodatno osuše.
Ako želite, osušen šipak sameljite u blenderu i prosejte kako biste odstranili dlačice.

Osušen šipak čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj tegli i upotrebite u roku od jedne godine.