AKO ČUVATE ČOKOLADU U FRIŽIDERU, ODMAH JE IZVADITE!

19.09.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 544 | Autor: | 0

Nepravilno skladištenje omiljenog slatkiša učiniće da izgubi ukus i da se na površini pojave mrlje

Čokolada je velikom broju ljudi omiljena poslastica. Neki je čuvaju u frižideru, a neki u kuhinjskom ormariću, ali ova rešenja nisu i najbolja. U ormariću može lako da se istopi, ako je samo malo toplije, a ako je čuvate u frižideru može da dobije bele mrlje i izgubi ukus.

Temperatura ima veliki uticaj na teksturu i ukus, pa je pravilno čuvanje veoma važno.

Aromatične note kakaoa su prepoznatljive na višim temperaturama, pa ako želite da osetite dubinu ukusa, čokoladu treba čuvati van frižidera, na hladnom i tamnom mestu. Idealna temperatura je od 18 do 21 stepeni Celzijusa, jer tada nije previše vruće da se istopi, a nije ni hladno, kao u frižideru, da izgubi ukus.

Čokoladu takođe treba držati dalje od izvora toplote jer to, osim što će čokoladu istopiti, može izazvati i njeno „cvetanje“, odnosno stvaranje belih mrlja.

Takođe je neophodno držati je dalje od jakih mirisa, jer mogu "pokvariti" ukus.

Stručnjaci preporučuju da otvorenu čokoladu koju niste pojeli do kraja umotate u foliju ili u omot u kojem ste je i kupili, ako može da se zatvori.

Što se tiče roka trajanja čokolade, ako ste neko ko ne pojede sve u jednom potezu, možete je čuvati i ona će trajati do nekoliko meseci nakon isteka roka trajanja. Taj datum je samo približna procena, a čokolada obično traje mnogo duže i to zbog flavonoida koji sprečavaju oksidaciju masti.

Tamna čokolada najduže zadržava svoj kvalitet, čak godinu dana nakon datuma na etiketi, mlečna do šest meseci, a bela samo nekoliko meseci.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem