SRCE JAVLJA KADA MU JE LOŠE. DA LI GA ČUJETE?

05.09.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 1232 | Autor: | 0

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, naučite kako da čitate signale koje vam vaše srce šalje

Po istraživanjima klinike Klivlend devedeset posto od gotovo 18 miliona srčanih bolesti širom sveta moglo bi se sprečiti ako bi ljudi poveli računa o ishrani, vežbanju i pušenja.

Mnogi faktori doprinose zdravlju srca, ali nekoliko ključnih pokazatelja može dati prikaz opšte slike njegovog zdravlja. I zato je neophodno da naučite kako da čitate signale koje vam vaše srce šalje.

Puls

Zdrav broj otkucaja srca u mirovanju trebao bi bude između 60 i 100 otkucaja u minuti. Normalan krvni pritisak je ispod 120/80 mmHg.

Kratak dah

Obratite pažnju i na nivo energije - kratak dah bi i mogao biti znak da srce ne funkcionše kako bi trebalo.

Srce ne može da pumpa dovoljno krvi i zadovolji potrebu tela za kiseonikom. To može da izazove nakupljanje tečnosti u plućima, što otežava disanje. U nekim slučajevima, ozbiljno zatajenje srca može dovesti do respiratornog zatajenja, stanja opasnog po život koje zahteva hitnu lekarsku pomoć. Iako otežano disanje može biti izazvano drugim stanjima, poput astme ili anksioznosti, važno je na vreme otiću kod lekara.

Otoci

Oticanje ruku i stopala znak je da nešto nije u redu sa srcem, jer je to simptom kongestivnog zatajenja srca. Kada srce ne može dobro da pumpa krv, telesne tečnosti se vraćaju u vene i izazivaju otoke. Vene na rukama i nogama posebno su osetljive jer su relativno blizu površine kože. Osim toga, gravitacija vuče tečnost dole, izazivajući još više oticanja u donjim ekstremitetima. Ako primetite da su vam ruke ili noge natečene, neophodno je otići na pregled.

Vrtoglavica

Vrtoglavica je čest simptom izazvan različitim faktorima, od onih najbližih poput dehidracije do pada šećera u krvi. Međutim, ako osetite vrtoglavicu zajedno s drugim simptomima kao što su kratak dah, bol u grudima ili nepravilan rad srca, to bi moglo ukazivati na ozbiljnije probleme. U nekim slučajevima, vrtoglavica može biti uzrokovana sakupljanja plaka u arterijama, što ograničava dotok krvi u srce. Kada se to dogodi, srce mora više da se napreže, a nedostatak kiseonika može da izazove ošamućenost i vrtoglavicu.

Aritmija

Nepravilan rad srca, poznat i kao aritmija stanje je u kojem srce kuca prebrzo, presporo ili nepravilnim ritmom. Dok se određena količina aritmije smatra normalnom, nepravilan rad srca može signalizirati da nešto nije u redu. Aritmije mogu biti izazvane raznim faktorima, uključujući bolesti srca, stres, pušenje, zlouporabu jekova i neravnotežu elektrolita.

Problemi s koncentracijom

Kad srce ne pumpa dovoljno krvi, telo ne dobija kiseonik koji mu je potreban za pravilno funkcionisanje. To može dovesti do umora, "magle" u mozgu i poteškoća s pažnjom. Ako primećujete da imate više teškoća s koncentracijom češće nego inače, neophodno je da odete kod lekara. Dok poteškoće s koncentracijom mogu biti znak mnogih zdravstvenih problema, one su često i rani znak srčanih bolesti.

I još pogledajte:

LEOCARDIN

670 RSD

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem