SLATKA ZIMNICA BEZ ŠEĆERA

by | 17.08.2022

Da biste uživali u slatkom doručku bez griže savesti, spremite neki od ovih džemova

Od malina

Potrebno je

1 kg malina

1 kašika tečne vanile

malo soka od limuna

Maline staviti u cediljku i oprati. Staviti maline, vanilu u odgovarajuću šerpu i na tihoj vatri kuvati uz stalno mešanje. Ne dodavati vodu, jer će maline pustiti sok u kojem će se i kuvati. Sok od limuna dodati pred kraj. Kuvati maline dok ne uvri sva tečnost i masa ne postane gusta – ne sme da curi.  U sterilisane tegle sipati vreli džem do same ivice. Zatvoriti poklopcem i okrantui naopako na poklopac. Pokriti i ostaviti da se ohladi.

 

Slatko od borovnica sa medom

Potrebno je:

2 šolje borovnica

8-10 kašika meda

3 kapi esencije vanile

Staviti borovnice i vanilu u šerpu (korisiti sveže borovnice) i na slaboj vatri kuvati oko 15 minuta.

Nakon toga dodati med i neprestano mešati. Kuvati oko 20 minuta.

 

Pečeni pekmez od šljiva

Potrebno je oko 3 kg  slađih plodova i malo ulja.

Nauljiti veću tepsiju i poređati oprane i očišćene polovine šljiva. Neka trećina tepsije do vrha ostane prazna.  Ako šljive nisu dovoljno slatke posuti preko njih malo meda. Peći na 220 stepeni, povremeno mešati, dok ne ispari tečnost. Sipati u prethodno zagrejane tegle i hermetički zatvoriti.

 

Marmelada od bresaka bez šećera

Sve vrste voća pa tako i zrele breskve, imaju u sebi dovoljno prirodnih šećera i mogu se   konzervirati u svom soku, naravno, uz pravilnu pripremu. Kod pripreme marmelade bez šećera najvažnije je da se breskve tokom kuvanja “pare” u sopstvenom soku, bez dodavanja tečnosti. 

Breskve blanširajte i skinite im kožicu. Sameljite ih štapnim mikserom ili propasirajte kako biste dobili gusti sok i pulpu voća. Kuvajte dok  masa ne postane gusta. Vruću marmeladu sipajte u sterilne tegle, dobro zatvorite, umotajte u ćebe i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Ako želite da izbegnete stajanje uz šporet, ispecite breskve kao što se to radi sa šljivama. Složite  kriške breskve (bez kožice) u jednom redu na tepsiju i pecite na 150 stepeni sat vremena. Kada postanu kašaste, sameljite ih štapnim mikserom i sipajte u sterilne tegle i sterilišite.