NAJČEŠĆE LETNJE TEGOBE I BOLESTI

by | 07.08.2022

O prehladi i koroni tokom vrućina ne mislimo, pa previdimo da je oslabljen imunitet magnet za trovanje, gljivice i druge probleme. Šta nas vreba tokom leta?

 

1. Trovanje hranom

Leti često jedemo na otvorenom. Hrana koja je obično ohlađena, sirova ili delomično kuvana, poput mesa, voća, povrća, mlečnih proizvoda i jaja, podložna je brzom rastu bakterija. Bakterije koje se tada mogu aktivirati su salmonela, norovirus, anaerobne bakterije ili Staphylococcus aureus, a vi biste se mogli suočiti s mučninom i povraćanjem – glavnim simptomima trovanja.

 To se događa zbog toplote i vlage, koje pružaju savršene uslove za razmnožavanje patogenih bakterija. Hranu držite u frižideru, a ruke dobro perite nakon kontakta sa sirovom hranom koju morate čuvati dalje od hrane koja je spremna za konzumaciju.

 2. Krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa može biti posledica niza zdravstvenih stanja, kao što su infekcije sinusa ili devijacija septuma. Međutim, leto može imati veliku ulogu kada su u pitanju sitni krvni sudovi unutar nosa, koji pucaju. Visoke temperature, sezonski suv vazduh i velike nadmorske visine najčešći su razlozi zbog kojih možete doživeti ovu kratkotrajnu smetnju. Promene u okolini takođe mogu iritirati sluznicu nosa, zato i alergija može biti jedan od uzročnika.

Za prevenciju, stručnjaci preporučuju korišćenje fiziološkog rastvora u spreju dva puta dnevno kako bi nosni prolazi bili vlažni. Ako je do krvarenja već došlo, sednite uspravno i lagano nagnite glavu prema napred. Pritisnite obe nozdrve i stavite hladnu oblogu.

3. Atletsko stopalo

Celodnevno nošenje zatvorene obuće i preterano znojenje mogu izazvati gljivičnu infekciju, poznatu pod nazivom atletsko stopalo. Ova zaraza obično se širi na bazenima, u tuševima i svlačionicama, stoga je pravilna higijena najbitnija.

Samu infekciju izazivaju dermatofitne gljivice kao što su Epidermophyton floccosum, Trichophyton rubrum sensu stricto i Trichophyton interdigitale. Znakovi i simptomi atletskog stopala uključuju ljuskavi crveni osip koji obično uzrokuje svrab i peckanje stopala, a mogu se pojaviti i čirevi ili mehurići. Infekcija je zarazna i može se širiti preko peškira, odeće, ali i preko poda koji je kontaminiran gljivicama. Obavezno dobro osušite stopala i prste nakon znojenja ili tuširanja.

 4. Gljivične infekcije

Visoke temperature, vlaga i sati provedeni u kupaćem kostimu mogu dovesti do prekomernog rasta gljivica i izazvati neprijatnosti u vaginalnom području.

 Osim presvlačenja mokrog kupaćeg kostima, izbegavajte usku odeću, dugo sedenje na istom mestu i birajte pamučni veš. Redovno tuširanje posle znojenja je obaveza kao i izbegavanje agresivnih sredstava za negu tela.