PRIRODNI REPELENTI

by | 05.08.2022

Ne izazivaju alergije, a brane od buba i komaraca

Prirodni repelenti mogu da budu odlična zamena za industrijske proizvode koji zbog svojih sastojaka često izazivaju alergije i iritaciju. Neki predlozi, odnosno recapture, veoma su jednostavni za pripremu a efikasni u odbrani od letećih „napasti”. NJihovi ujedi su čest razlog alergija pa je za mnoge važno odbraniti se od njihovih napada.

Bube „mrze” citruse

Bube uglavnom „ne vole” citruse, tako su ovi sastojci često u upotrebi u industrijskim preparatima. Neki repelentni biće neuporedivo efikasniji ako sadrže alkohol, a ako možete da pronađete hamamelis, on je odličan dodatak raznim kombinacijama. Hamamelis može da zameni alkohol ako vam je koža osetljiva.

Dodajte nekoliko desetina kapi citrusa u vodu, stavite i do deset kapi alkohola (može votka) ili hamamelisa i sve sjedinite u bocu sa raspršivačem. Protresite pre prskanja na kožu i pazite na oči.

Ulje lavande

Ulje lavande je čest sastojak u domaćim repelentima protiv buba. Ima miris koji bube takođe ne vole, a dobro je za kožu ako se nanosi u malim količinama. Možete mu dodati nekoliko citrusnih kapi ili drugih ulja, poput kedrovog.

 Repelent od nane i ricinusovog ulja

Nana i ricinusovo ulje su ta­kođe cenjeni kao efikasni re­pe­lenti. Osim toga, nana lepo mi­riše i ljudi je uglavnom vole. Nova istraživanja su pokazala da je ricinusovo ulje efikasno protiv insekata, a u kombinaciji sa decentnim mirisom nane još je delotvornije. Ako volite na­nu, ovo je za vas najbolji izbor.

Eterično ulje kedrovine

Među eteričnim uljima, kedrovo se smatra egzotičnim i ekskluzivnim, jer se ne koristi često. Veoma je mirisno i prijatno. Kedar uspešno odbija insekte. Možete ga koristiti samog ili sa drugim mrisima, idealno sa citrusima.

Sprej od karanfilića

Ulje karanfilića ili nekoliko celih karanfilća, uz malo alkohola ili nekog drugog eteričnog ulja, sipajte u bocu sa raspršivačem. Budući da je ulje karanfilića prilično jako, nemojte ga nanositi direktno na ruke ili ga ostavljati na koži preko noći. Obavezno ga razblažite sa nekim drugim uljem, ili samo naprskajte sa distance, bez direktnog nanošenja.

 Repelenti bez eteričnih ulja

Ako ne želite da koristite eterična ulja, možete da napravite domaći repelent protiv buba od začinskog ili lekovitog bilja. Preporučuje se sveže začinsko bilje, posebno nana, mačja trava, ruzmarin, bosiljak. Izgnječite ili isitnite pola šolje biljaka, a zatim prokuvajte. Kada smesa proključa, ostavite je da se ohladi i procedite, pa koristite kao sprej.

Limun i eukaliptus

Kombinacija eteričnog ulja eukaliptusa i limuna efikasna je prirodna mešavina koja se koristi kao repelent protiv komaraca. Prednost ove smese je oštar miris koji tera komarce a može da bude i odličan čistač kože.

Pomešajte pola šolje vode, malo jabukovog sirćeta, dvadeset kapi ceđenog limuna i trideset do četrdeset kapi ulja eukaliptusa. Jedino ulje eukaliptusa možete da dodate u većoj dozi od svih sastojaka, ako vam ovaj odnos ne bude dovoljno efikasan. Mešavinu nemojte stavljati deci, ni kućnim ljubimcima.

 Beli luk i limunov sok

Beli luk je dobro poznat repelent i za insekte i za životinje. One ne vole miris alicina, jedinjenja koje se u njemu nalazi. Limunov sok se može koristiti i za pojedine delove tela koje želite da zaštitite od buba. Zgnječen čen belog luka potopite u neko eterično ulje da stoji najmanje jedan dan, a zatim pomešajte sa rastvorom vode i nekoliko kašičica limunovog soka. I ova kombinacija je dobra, ali se nemojte nakon toga izlagati jakom suncu.

Balzam protiv buba sa pčelinjim voskom

Ako više volite da koristite meleme ili paste umesto spreja, možete napraviti odličan i efikasan domaći melem. Počnite nežnim zagrevanjem mešavine pčelinjeg voska, dodajte kakao-puter i kokosovo ulje, a zatim eterična ulja po izboru kada smesa počne da se hladi.