DRUGA STRANA PIRINČA

by | 02.08.2022

Upotreba pirinča u domaćinstu, ali van kuhinje

 

Pirinač se koristi za pripremu velikog broja jela, od slanih, ljutih, pa sve do slatkih, ali da li znate da može i da vam “reši” neke kućne probleme? Mnogi znaju za sposobnost ove žitarice da apsorbuje tečnost, a upravo ova osobina je može biti i te kako korisna u domaćinstvu…

Štiti alat od korozije

Da bi metalni alat za popravku služio dugo vremena, mora da bude zaštićen od vlage. Zbog nje se na metalu pojavljuje rđa, korozija, postaje tup i neupotrebjiv. Da biste to izbegli, možete čuvati alat u tegli pirinča, a preporuka je da ga menjate na svaka 2-3 meseca.

Ubrzava sazrevanje voća

Pirinač oslobađa etilen, gas koji ubrzava sazrevanje voća. Istovremeno, štiti plod od truljenja. Stavite jabuke, pomorandžu ili breskvu u činiju pirinča i ostavite jedan dan, voće će postati slađe i mekše.

Topli oblozi

Pirinač dobro drži toplotu, tako da se može koristiti za punjenje jastučića za grejanje. Vrećicu ili jastuk napunite žitaricama, zašijte i po potrebi stavite u mikrotalasnu rernu. Pirinač će se brzo zagrejati i odavati toplotu duže od sat vremena. Ovakve jastučiće možete da koristite kao obloge kad kašljete, stavite ih na grudi ili, ako vas bole mišići, na problematično mesto.

Za pranje flaša i vazni neobičnog oblika

Pranje takvih posuda bez posebnih alata je veoma problematično, a pirinač može da olakša ovaj zadatak. Jednu do dve (u zavisnosti od veličine posude) kašike sipajte u posude i dodajte toplu vodu sa deterdžentom. Poklopite posudu i energično protresite više puta, trudeći se da zrna uđu u sva udubljenja.

Prirodni osveživač vazduha

Zbog upijajućeg svojstva pirinač može da se koristi kao neutralizator neprijatnih mirisa, ali i kao osveživač prostorija. Sipajte ga u malu šolju, najbolje ravnu, a zatim dodajte 20 kapi bilo kog esencijalnog ulja. Povremeno protresite smesu da biste poboljšali miris. Možete menjati aromu svaka 2-3 meseca.

Za tretmane lepote

U Aziji se ova namirnica naširoko koristi u industriji lepote: pranje pirinčanom vodom će očistiti kožu, a ako zrna sameljete, mogu da se koriste kao nežan i prirodan piling.