LIČNO ISKUSTVO: KAKO SAM ZACELILA ŠTITNU ŽLEZDU

by | 01.07.2022

Vesna Rajnoha uspela je da hipotireozu i Hašimoto drži pod kontrolom uz promenu ishrane i načina života

  

Usled problema sa ciklusom 2014. godine, Vesnu Rajnohu ginekolog je uputio na endokrinološki preg­led gde je ustanovljena dijag­noza hipotireoze i Hašimota. Kako se u to vreme odselila sa porodicom u inostranstvo, taj period joj je, kako kaže, gene­ralno bio emotivno i fizički na­poran. Iscrpljenost, tugu, uzne­mi­renost, gubitak kilograma tada nije dovodila u vezu sa bolešću.

Kako ste u početku prihvatili dijagnozu i šta ste odmah preduzeli?

– U samom startu dijagnoza je bila šok. Najviše zbog činje­nice, kako mi je lekar objasnio, da se radi o neizlečivoj, hronič­noj bolesti sa kojom ću morati da živim do kraja života. Dobila sam terapiju sintetičkim T4 hor­monom koju sam odmah počela da koristim redovno.

Koje greške ste pravili dok niste konačno ustanovili šta vam pomaže?

– Početnička greška bila je ta što sam bez čitanja nuspojava leka krenula sa terapijom. Osim toga, nisam dovoljno istražila svoju dijagnozu, nisam se pos­vetila otkrivanju svih mo­gućih uzroka bolesti. Gene­tika je samo jedan od faktora na koji se lekari obično pozivaju, ali treba pogledati širu sliku. Zašto se baš u ovom trenutku javljaju prvi simptomi? Čime to sama do­prinosim razvoju bolesti?

Kada ste prešli na prirodno lečenje?

– Dolazim iz porodice u kojoj se uvek prvo koristi prirodna medicina, lekovito bilje, pa tek onda lekovi. U startu sam kre­nula da tragam po knjigama Rike Zarai, Marije Treben, Jovana Tucakova, za čajevima koji bi mogli da pomognu opo­ravku moje štitne žlezde. Prvi prirodni suplementi koje sam uvela bili su pasiflora i vale­rijana, čaj od kantariona – za umire­nje nervne napetosti. Naime, već dve nedelje nakon korišćenja terapije lekovima pojavile su mi se aritmije i povišen krvni pritisak. Nisam mogla da prepoznam svoje telo. Završila sam u hitnoj pomoći sa jakom tahikardijom. Nakon toga je usledila insomnija. U apoteci sam potražila biljne preparate za umirenje i bolji san. To je bio samo početak.

Kako ste ishranu prilagodili procesu zaceljenja?

– Puno mi je pomogao integ­rativni nutricionizam koji sam tada počela da studiram, u cilju pronalaženja prirodnog leka za moje stanje. Posle samo dve ne­delje bilo je jasno da reagujem loše na terapiju lekom, posle dva meseca, u dogovoru sa endo­krino­logom, terapija mi je pre­kinuta. Ja sam se u pot­pu­nosti oslonila na promenu ish­rane i načina života, uz redovne kontrole svakog meseca. U inte­grativnom nutricionizmu postoji primarna i sekundarna hrana. Sekundarna hrana je ono što do­lazi na tanjiru. Tu sam uvela puno izmena. U startu sam is­ključila gluten, šećer i mlečne proizvode iz ishrane, a dodala više zelenog, lisnatog povrća. Počela sam da obraćam pažnju na to koliko vode pijem. Po­se­ban akcenat sam stavila na pri­marnu hranu – fizičku aktiv­nost, okruženje, pronalaženje svrhe života, kretivnost i du­hov­nost. Moja ishrana je i danas tesno povezana sa mojim načinom života jer sve to zajedno nas održava zdravima.

Šta je sve, po Vama, važno za pravilnu terapiju hipotireoze i Hašimota?

– Važno je posvetiti se pron­alaženju uzroka bolesti, a ne samo maskiranju simptoma. Važno je prilagoditi ishranu, obezbediti telu minerale i vitamine kako bi ono imalo snage da se izbori sa bolešću. Hor­moni štitaste žlezde transportuju se u mastima do svih naših ćelija. Dobre masnoće iz avokada, mas­lina, kokosa i orašastih plodova veoma su bitne. Telo koje se bori sa autoimunom bolešću poput Ha­ši­mota, mora da dobija dovoljno kvalitetnih proteina svakodnenvno. Ovde ne mislim na jaja i meso u ve­likim količinama, već na celovitu biljnu ishranu – orašaste plodove, se­menke, mahunarke, pečurke. Često je uzrok hormonalnog dis­balansa u našem digestivnom traktu. Da li postoje alergije ili osetljivost na hranu? Da li ima parazita? Da li živimo u toksičnom okruženju, ili u toksičnim odnosima? I posebno treba obratiti pažnju na to kako rea­gujemo na lek kada se uvede te­ra­pija. Uvek savetujem da se vodi neka vrsta dnevnika u tom periodu, da se osluškuje telo. Dobar endo­kri­nolog koji će saslušati pacijenta i uvažiti to kako se pacijent oseća je zlata vredan. Podrška sa strane (koučevi, psiholozi, endokrinolozi, edukacije) i podrška samom sebi – to je ključ.

Kako održavati hormonalni balans? Zašto je hormone teško dovesti u red?

– Održavanje hormonalnog ba­lan­sa u današnje vreme jeste izazov. Hormonalne terapije, kontra­cep­tiv­ne pilule, antibiotici, lekovi ge­neral­no se vrlo lako prepisuju. A onda, mlečni proizvodi i hleb više ne pra­ve bake na selu, na tradicionalan način, s ljubavlju. Radi se o indus­trij­skoj proizvodnji, pesticidima, herbicidima, GMO sortama, anti­bio­ticima i hormonima koji su svuda oko nas. Balans hormona je slika balansa koji postoji u duši, u glavi, u životu. Uz sav stres savre­me­nog života, uz udaljavanje od naših korena, tradicije, vere, uz konzumerizam koji smo masovno prihvatili, životni balans je sasvim narušen – a to se onda odražava i na štitnu žlezdu i ceo endokrini sistem.

Koji vitamini i minerali su važni za štitnu žlezdu?

– Treba proveriti nivo vitmina D, B12, nivo gvožđa i feritina. Selen se pokazao kao vrlo efikasno sredstvo za smanjivanje nivoa antitela kod Hašimota. Tu su i magnezijum i cink. Svi minerali i vitamini koji su nam neophodni nalaze se u iz­balan­siranoj, prirodnoj ishrani. Svakako treba uraditi analize i utvrditi da li postoji neki deficit u organizmu. Onda se posvetiti otkrivanju uzroka deficita. Zbog čega ne apsorbujemo nutrijente koje unosimo putem hran­e? Posle toga potražiti savet lekara ili farmaceuta – koje to pri­rodne preparate možemo pri­meniti da bi nam bilo bolje. Lek nam najčešće raste pored puta. Koprive ima sada svuda, ona je fantastičan lek za anemiju. Već krajem leta skupljam je i sušim seme koprive, koje posle stavljam u med, smuti, limunadu. Kantariona takođe ima svuda. On je odlična podrška kod depresije, insomnije, anksioznih poremećaja. Kurkuma, ili tumerik ima jako antiupalno dejstvo.Dr Nikola Stojković, lekar opšte prakse savetuje kako da snizite holesterol i pomognete organizmu da efikasnije metaboliše hranu