VOĆE KOJE NAJVIŠE GOJI

by | 06.07.2022

Grožđe, rešnje, banane, smokve i mango puni su i vitamina i šećera

Sadržaj članka

Voće je na samom vrhu liste namirnica koje bi trebalo svakodnevno da unosite, ali i voće ima svoju kalorijsku vrednost i sadrži šećer.

Kada bi prosečno unosili više od 100 grama slatkog i kaloričnog voća, dnevno bi unosili dodatnih 350 kalorija i 60 grama šećera.
Pogledajte kalorijsku vrednost nekih voćki:
Voće je dobro za vas i nudi organizmu potrebne nutrijente i minerale, ali se i razlikuje po količini šećera koji sadrži.
Ako želite da održite telesnu težinu ili ste na dijeti, dobro je znati koje voće je dobro izbegavati.
Mango
Jedan mango sadrži oko 45 grama šećera, pa nije najbolji izbor za one na dijeti. Ako vam je mango omiljeno voće, a na dijeti ste, pojedite samo krišku ili dve.
Grožđe
Samo šaka grožđa sadrži oko 23 grama šećera, a to je jako puno za te male bobice koje se lako jedu. Manje ćete ga pojesti ako ih presečete na pola i stavite u zamrzivač, ali će tako sigurno poslužiti kao prava letnja poslastica koja se žvače nešto duže…
Trešnje
Malo je onih koji trešnje ne vole, ali na žalost sadrže i puno šećera pa će samo mala porcija pružiti i do 18 grama šećera. Naravno, najbolje je pojesti male količine, mada znamo koliko je to teško…
Banana
Jedna manja banana sadrži oko 14 g šećera, ako je to previše za vaše potrebe, pola banane možete dodati obroku, jogurtu ili salatama.
Smokve
Dvije manje smokve sadrže oko 16 g šećera, pa će vam biti dovoljno nekoliko kriški ove poslastice ako ste na dijeti. Dodajte ih doručku ili salatama.