ŠTA DA JEDETE AKO VAS MUČI VIŠAK ILI MANJAK KISELINE

by | 16.06.2022

 Da biste pomogli želucu da postigne balans pH vrednosti, možete koristiti namirnice koje već imate kod kuće

 

Želudačna kiselina povišena/snižena i problemi koje ova stanja donose samo su pokazatelji kakav nam je životni stil. Bilo koji poremećaj digestivnog trakta, a naročito želuca, govori da u nečemu grešimo i da je potrebno napraviti korenite promene.

Ukoliko se ustanovi da nemate ozbiljnih problema i da nema potrebe za terapijom lekovima, uvek se možete okrenuti prirodnom načinu rešavanja problema manjka ili viška želudačne kiseline.ž

Manjak kiseline

Jabukovo sirće

Pre svakog obroka uzmite jednu do dve kašičice jabukovog sirćeta pomešanog sa malo vode. Vrlo je važno da sirće bude organskog porekla, sirovo i fermentisano. Zašto baš jabukovo sirće? Zato što ima veoma nizak pH i kiselo je, pa zbog toga podražava želudačne sokove.

Rasol

Pored toga što je rasol odličan u borbi protiv mamurluka, on ima sposobnost da poveća nizak nivo želudačne kiseline, ali i da snizi previsok. Najbolje bi bilo da redovno uzimate jednu do dve kašike rasola, na isti način kao i jabukovo sirće.

Đumbir

Za smirenje želuca, odličan je čaj od đumbira. Lako se priprema: kolutić svežeg korena đumbira iseckati na sitno, preliti vodom i kuvati dva minuta.

Želudačna kiselina, a i želudac vole gorko!

Gorke biljke, poput pelena, žalfije, hajdučke trave, poboljšavaju stvaranje kvalitetne želudačne kiseline. Zato, ukoliko imate problema sa manjkom, mudro je uvesti svakodnevno ispijanje čaja od spomenutih biljaka. Priprema (ukoliko nije drugačije navedeno na pakovanju) je jednostavna: Kašičicu biljnog čaja prelijete sa dva decilitra ključale vode, ostavite pet do deset minuta (što duže stoji postaje gorči), procedite i pijuckajte sat vremena pre obroka. Ne dodaje se med, šećer ili veštački zaslađivač.

 Višak kiseline

Ukoliko često patite od kiseline u želucu, ne morate da posežete za lekovima. Želudačna kiselina je vrlo jaka, ali u zdravom želucu stvara se i zaštitni sloj koji ga oblaže iznutra, jednom vrstom posebne sluzi koja je na tu kiselinu otporna. Treba da znate da čak i obična voda pomaže građenje ove zaštitne barijere i zato nije loše popiti malo vode pre jela – ne više od pola čaše. Ako ipak osećate tegobe zbog pojačane kiseline, pokušajte prvo sa prirodnim lekovima.

Lek s bosiljkom

Na prve simptome povećanog lučenja kiseline u želucu i gorušice, uzmite i žvaćite oprane listove bosiljka. Takođe, možete prokuvati tri do pet listova bosiljka u šolji vode, zatim smanjite temperaturu i ostavite da vri nekoliko minuta.Ovaj čaj možete zasladiti medom, ali nemojte dodavati mleko.

Napitak s cimetom

Cimet je odličan lek za probleme s varenjem i želudačne tegobe. Dodajte kašičicu cimeta šolji vode i zagrevajte. Ostavite da ključa nekoliko minuta, a zatim sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi. Ovaj čaj treba piti dva do tri puta dnevno.

Karanfilić kao lek

Ovaj začin može smanjiti lučenje kiseline u želucu i eliminisati gasove. Jednostavno žvaćite nekoliko zrna karanfilića tokom dana. Efikasan lek protiv kiseline i lošeg zadaha je i mešavina zgnječenog karanfilića i kardamoma.