ZAŠTO JE DOBRO DA SE ISKLJUČITE DRUŠTVENE MREŽE

23.05.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 383 | Autor: | 0

Uzdržavanje od gledanja u ekran smanjuje depresiju i anksioznost, a povećava nivo slobodnog vremena

Naučnici iz Velike Britanije sproveli su istraživanje  o uticaju društvenih mraža na zdravlje i zaključili da jednonedeljno uzdržavanje od njihovog korišćenja značajno utiče na simptome anksioznosti i depresije.

Stručnjaci upozoravaju da je vrlo lako upasti u obrazac propadanja ili opsesivnog skeniranja društvenih mreža u potrazi za lošim vestima, pogotovo kada nas algoritmi društvenih medija  zatrpavaju novim sadržajima.

Zato naučnici Univerziteta u Batu kažu da je dobar način da se oslobodite lošeg raspoloženja i zaštitite mentalno zdravlje odmor od društvenih mreža.

Ističu da jednonedeljni  odmor od mreža poput Facebooka, Twittera i Instagrama može sa smanji neprijatne simptome i popravi raspoloženje.

Takođe oslobodiće vreme koje se može koristiti u druge svrhe.  

Kako bi proučili učinak prekida korišćenja društvenih mreža na mentalno zdravlje, dr Džef Lambert i njegov tim nasumično su smestili 154 redovnih korisnika društvenih mreža u dobu od 18 do 72 godine u jednu od dve grupe. Od prve grupe zatraženo je da se sedam dana suzdrže od korišćenja društvenih mreža. Drugoj je dopušteno da nastavi da se ponaša uobičajeno.

 Pre pauze ljudi su izjavili da su u proseku na društvenim mrežama provodili oko osam sati nedeljno.

Tokom studije, naučnici su prikupili statističke podatke o vremenu koje su učesnici istraživanja proveli pred ekranom kako bi potvrdili da su zaista napravili pauzu. Otkriveno je  da su oni na pauzi imali prosečno 21 minut vremena ispred ekrana tokom cele sedmice, dok je grupa koja je  koristila mreže gledala u ekran tokom  sedam sati.

 Nakon nedelju dana, osobe koje su pravile pauzu primetile su značajno  smanjenje simptoma anksioznosti i depresije, i generalno bolje su se osećane  od ispitanika iz druge grupe.

I još pogledajte:

5 HTP

3200 RSD

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem