MUČI VAS KANDIDA? REŠITE SE UPORNE GLJIVICE UZ ZELJE

21.05.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 842 | Autor: | 0

Hrana za detoksikaciju, jača imunitet, smanjuje upale

Nekada treritano kao „hrana za siromašne“, zelje je danas popularan zeleniš koji se u proleće često može naći na pijacama. Samonikla biljka čiji su listovi sastojak nekoliko poznatih recepata, vekovima se koristila u ishrani ljudi. Ono što nije toliko poznato je njena lekovitost u poboljšanju imuniteta, dok se sveži listovi koriste za lečenje opekotina, upala i infekcija na koži, svraba i uboda insekata.

Iako je slabo proučeno u odnosu na koprivu, zelje može obezbediti impresivne prednosti, od kojih većina dolazi iz njegove kulinarske upotrebe. Evo razloga zašto je zelje dobro za vas:

1) Detoksikacija – zelje je moćan diuretik, što ga čini idealnim za detoksikaciju. Osim toga ono snabdeva telo važnim hranljivim materijama kao što su gvožđe, magnezijum, male količine kalijuma, kalcijuma i neverovatne količine vitamina A i C, koji pomažu telu da se oporavi od duge zime i loših navika u ishrani.

2) Laksativ – U umerenim količinama, zelje ima blage do jake i efekte čišćenja, zavisno od osobe do osobe. Ako vašoj ishrani nedostaje lisnato povrće ili zelje posebno, onda ćete možda želeti da izbegnete veće porcije zelja jer može izazvati dijareju.

Za ostale, zelje ublažava zatvor u roku od nekoliko sati i ako se konzumira redovno tokom proleća, pomaže u čišćenju creva i postavljanju normalnog toka varenja. Kaša od semena zelja je takođe veoma efikasan diuretik i laksativ.

3) Oporavak nakon dijareje – Kako je dobar izvor magnezijuma i kalijuma (elektrolita), zelje pomaže u vraćanju prirodne ravnoteže tečnosti u telu kod osobe koja je izgubila tečnost kao rezultat dehidracije zbog dijareje.

100 g sirovog lišća od zelja sadrži 20% od preporučenog dnevnog unosa magnezijuma i oko 7% kalijuma. Prikom kuvanja imajte u vidu da će se listovi zelja smanjiti na 1/4 svoje prvobitne zapremine.

4) Sprečava skorbut – Oko 100 g lišća zelja sadrži oko 80% preporučenog dnevnog unosa vitamina C koji je ekvivalentna optimalna zaštita od skorbuta, bolesti uzrokovane teškim nedostatkom vitamina C.

5) Jača imunitet i smanjuje upalu – Snažne anti-bakterijske i anti-upalne osobine zelja potiču iz visokog sadržaja vitamina C, koji se može porediti sa onim iz pomorandže.

Međutim, kuvanje lišća u velikoj meri smanjuje njegov sadržaj vitamina C. Na sreću, mlado lišće zelja može se korisititi kod pravljenja salate.

6) Za vid i kožu –Tradicionalni medicinski postupci koriste lišće ili stabljike zelja za lečenje različitih problema kože kao što su kraste (apscesa na koži, posebno oko usta prouzrokovanog jakim bakterijskim infekcijama) ili upale i svrab. Efikasnost duguje visokom sadržaju vitamina C (antibakterijska svojstva) i neverovatanog sadržaja vitamina A.

7) Pomaže kod gastropareze (blaga paraliza centralnog nervnog sistema za varenje koji reguliše varenje i rad creva) – Zelje stimuliše redovne kontrakcije na nivou intestinalnog zida i tako pomaže u oslobađanju poremećaje defekacije. Zato što takođe stimuliše kontrakcije materice, možda bi bilo najbolje da se izbegne njegovo konzumiranje tokom trudnoće zbog straha od pobačaja.

Zelje je i prirodan izvor laktobacila, korisne bakterije koja ograničava razmnožavanje kandide.

Obilje zelja u ishrani pozitivno utiče na srce, raspoloženje, imunitet, kao i na izgradnju kostiju i rad mišića.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem