NAJBOLJI RECEPTI SA KOPRIVOM

by | 12.05.2022

Veruje se da kopriva može da izleči svaku bolest

Kopriva (lat.urtica dioica) je samonikla biljka u narodu poznata i kao obična kopriva, pitoma kupina, pasja kopriva, žara, žegavica.

Rasprostranjena je u gotovo svim delovima sveta, a najčešće je nalazimo na zapuštenim i obraslim terenima. Prepoznatljiva je po svojim zelenim srcolikim listovima prekrivenima sitnim dlačicama koje žare (otuda i naziv žara). Lekoviti su svi njeni delovi – lišće, cvet, stabljika, koren i seme.

Zbog visokog udela magnezijuma kopriva je odlično sredstvo za ublažavanje bolova i grčeva u mišićima, menstrualnih grčeva kao i opšte slabosti, umora i iscrpljenosti. Mineral silicijum je od velikog značaja za zdravlje kože, zbog čega je kopriva u fitoterapiji nezaobilazan lek za suzbijanje akni, ekcema, herpesa, lišajeva i gljivica.

Ova biljka, takođe, jača imunitet, smiruje simptome reumatizma i artritisa, snižava krvni pritisak i šećer u krvi, pomaže kod glavobolje i nesanice, neguje i jača kosu, podstiče laktaciju.

Čaj od koprive

2 čajne kašike lišća koprive dobro oprati i sitno narezati te preliti s 250 ml ključale vode. Poklopiti i ostaviti oko pet minuta da odstoji. Nakon što čaj procedite, spreman je za konzumaciju.

Sirup od koprive

Domaći sirup od koprive starinski je eliksir za jačanje krvi, bolji rad bubrega, prirodni napitak koji pomaže kod astme i alergija te kod problema s opadanjem kose. Ujedno, poznat je i kao napitak koji leči anemiju.

Sastojci:

–  200 g vrhova koprive;

–  4 limuna;

– 2 l vode;

–  1 kg meda

Priprema: U posudi pomešajte vodu, dobro oprane vrhove koprive i limun narezan na kolutove. Ostavite smesu da odstoji 24 sata. Nakon toga dodajte med i prokuvajte do vrenja. Ohladite, procedite, sipajte u tegle i ostavite na hladno. Domaći sirup ima rok trajanja od 6 meseci. Kod konzumacije razblažite vodom.

Tinktura od koprive

Tinktura od koprive koristi se za spoljnu i unutrašnju upotrebu. Prirodan je  lek za anemiju i snažan imunitet. Pomaže u suzbijanju urinarnih infekcija, kod viroze, gripe i prehlade.

Ublažava alergijske reakcije, naročito na polen. Saveznik je organizma u izbacivanju viška tečnosti te podstiče njegovo čišćenje i obnovu.

Kod spoljne primene, nekoliko kapi tinkture koprive utrljava se u vlasište, kako bi se ojačao koren i potaknuo rast kose.

Sastojci:

20 g suvog korena koprive;

100 ml alkohola (70%)

Priprema:

Koren koprive prelijte alkoholom, poklopite i ostavite da odstoji 14 dana (povremeno protresite).

Procedite, ulijte u staklene boce i čuvajte na hladnom, tamnom mestu.

Primena: Uzimajte po 20-30 kapi tinkture, razblažene s čašom vode, tri puta na dan.

 

Protiv reumatizma 

Pripremiti smešu jednakih delova lista  koprive i breze. 20g ove smeše kuvati petnaest minuta u pola litra vode. Čaj piti u toku dana umesto vode. Za istu svrhu se može sačiniti smeša jednakih delova koprive, lipe i zove. Dvadeset grama smeše preliti sa pola litra vode, poklopiti i zagrejati do ključanja. Ocediti posle jednog sata i piti umesto vode.

Losion protiv perut

 100g koprive kuvati na tihoj vatri 20 minuta u pola litra destilovane vode, zatim dodati 25gr kamilice i ostaviti 8 sati da stoji. Tečnost procediti i dodati joj 200 gr vinskog sirćeta. Ovaj losion utrljavati u koren kose svako veče. Rezultati neće izostati.