ZAŠTO JE DOBRO ULJE ČAJEVCA: OD UBODA INSEKATA DO ATLETSKOG STOPALA

by | 02.05.2022
zasto-je-dobro-ulje-cajevca-od-uboda-insekata-do-a_zasto-je-dobro-ulje-cajevca-od-uboda-insekata-do-atletskog-stopala.png

Za zdravlje i lepotu: 12 načina korišćenja eteričnog ulja čajevca 

Eterično ulje čajnog drveta ili čajevca poznato je i cenjeno pre svega zbog svojih antiseptičnih i antifungalnih svojstava. Isprobajte 12 dobrih saveta i ideja kako vam ulje čajevca može pomoći:
1. Ulje čajevca naneti direktno na manje ogrebotine.
2. Premažite čajevcem ubod komarca ili drugih insekata.
3. Izvrstan je sastojak prirodne paste za zube. Evo recepta: u manjoj staklenoj posudi s poklopcem pomešajte ½ šoljice kokosovog ulja, 2-3 kašike sode bikarbone, 10 kapi eteričnog ulja čajevca i dobro promešajte. Smesu držite na hladnom, jer se kokosovo ulje pretvara u tečnost iznad 23°C. Smesu na četkicu nanosi kašičicom.
4. Čajevac je vrlo efikasan za tretiranje “atletskog stopala”, s obzirom na njegova snažna antigljivična svojstva. Premažite čajevcem zahvaćena područja stopala i dobro umasirajte između nožnih prstiju i oko područja noktiju. Budući da gljivice treba duže tretirati, nije preporučljivo eterično ulje koristiti duže vremena nerazređeno i na većoj površini stopala, jer može doći do isušivanja i nadraživanja kože, ali i pojave alergijske reakcije. Za dugotrajnije korišćenje pomešajte čajevac sa nekim neutralnim uljem, npr. maslinovim.
5. Pomešajte kašičicu kokosovog ulja s 3 kapi čajevca i nanesite na vlažnu kožu nakon brijanja. Ova kombinacija deluje antiseptično, negujuće i blago rashlađuje iritiranu kožu.
6. Ulje čajevca delotvorno je kod tretiranja iritiranog i suvog vlasišta i kod problema sa peruti. Pomešajte kašiku jojobinog ili kokosovog ulja s 3-4 kapi čajevca, umasirajte u kožu glave i nakon petnaestak minuta operite kosu blagim šamponom.
7. Dobar trik za rešavanje spomenutih problema vlasišta, ali i za lepu i negovanu kosu je pomešati količinu šampona kojim nameravate oprati kosu sa 3 kapi čajevca, protrljati među dlanovima i naneti na vlažnu kosu. Kosu operite kao inače i temeljno isperite.
8. Ako vas muči upala mišića nakon sportskih aktivnosti, pripremite ulje za masažu sa čajevcem koje će opustiti muskulaturu i delovati protivupalno. Koristite bazno ulje po želji i dodajte nekoliko kapi čajevca i lavande koja opušta i deluje protivupalno i blago ublažava bol.
9. Nanesite malu količinu čajevca direktno na akne, bubuljicu ili uraslu dlaku. Smiriće upalu i delovati blago rashlađujuće.
10. Ako vas muči grlobolja, u čaši mlake vode pomešajte kašičicu neem praha i 2 kapi čajevca i grgljajte pazeći da ne progutate.
11. Jednostavan recept za prirodnu antiseptičnu vodu za ispiranje usta sastoji se od čaše vode u koju treba dodati 3 kapi eteričnog ulja čajevca, promešati i koristiti kao i konvencionalna sredstva za dezinfekciju usne šupljine. Ova kombinacija deluje blagotvorno i na probleme sa gingivitisom. Takođe pripazite da ne progutate tečnost.
12. Čajevac je blagotvoran i kod problema sa sinusima. Pripremite vodu za inhalaciju s čajevcem i osetićete kako pročišćava respiratorni sistem i olakšava disanje.